Pages

Friday, June 5, 2009

Keli Yang Geli

Pada masa dulu, (ceh, mesti orang cakap asyik-asyik dulu gerau ni).Eh, jangan main-main tau, kalau tak ada dulu mana ada sekarang, kalau tak de lampu mana ada terang, Ma. Eh betul, dulu-dulu memang gerau tak makan ikan keli. Macam geli-geli gitu, Tawarikhnya, abah gerau kata, ikan keli ni banyak kat parit. Kata abah gerau lagi, orang dulu-dulu kalau nge ngek memang kat parit.Jadi, ikan keli ni suka lah makan hasil orang nge ngek.Hiss loyar lah pulak tembolok gerau. Jadi, itulah sebabnya emak abah gerau tak beli dan masak ikan keli ni. Dulu, ini cerita dulu. Nak jadikan kisah, sebaik sahaja gerau sampai di KL, gerau bertemulah dengan kawan gerau yang gila meroyan kalau sehari tak makan ikan keli. Jadi setiap hari dipujuknyalah gerau supaya makan ikan keli. Pujuk punya pujuk, akhirnya termakanlah gerau akan pujuk rayunya itu. Maka itu, santaplah gerau ikan keli ini dengan rasa tak syak lagi. Dulu geli sekarang masak lomak cili api. Sodap!Hambik kau. Yang ni, bukan gerau masak, gerau amik kat saji online. Tup-tup: " Gerau, gerau, lepas ni, kita jangan makan ikan keli lagi, haram, haram, ada ke keli ni makan babi geli aku." kata teman gerau. Pulak. Semuanya kerana berita akhir-akhir ini. Ikan keli makan sisa babi Ini sudah lebih. Ini bukan geli-geli aje, tapi geli tahap najis mugallazah. Wahai keli gerau dah geli, Sebab makan benda haram ni; La ni keli tak suci lagi, Tak hingin gerau makan keli. Jadi hari ni, gerau gantikan keli dengan sembilang. Sembilang ni sedara mara keli jugak tapi sembilang ni, baik, Islam, beriman,sembahyang. Inilah Asam pedas sembilang beriman yang gerau masak. Psst: Makanlah makanan yang halal.Supaya boleh jadi bilal. Tak semua keli makan celeng. Belilah keli daripada pekedai yang tahu dimana keli dibeli. Lebih selamat dan halal.

Tuesday, June 2, 2009

Ta ra wau nga

Hari ni, sapa-sapa yang tak ada apa-apa idea dalam otak mahu masak apa, ha! ini gerau bagi idea la. Masakan faberet gerau.Ini masakan banyak senang masak.Tutup mata pun boleh masak. Bahan asasnya - Ta ra wau nga- bunyinya Turung.Bukan Burung, tapi tu ru ng. 1. Turung fanjang - Gaul dengan garam, kunyit dan goreng. 2. Cabai burung - cabai binatang lain tak boleh la 3. Ikan bilis - bukan ikan iblis (iblis bapak setan - jahat) 4. bawang merah - merah silu 5. bawang putih - putih itu bersih. 6. Minyak - bukan orang minyak 2- 5 ditumbuk dan ditumis. Hidangan hari ini. Psst: Cuba la, sedap. Mulakan dengan Bismillah.

Monday, June 1, 2009

Kerana Air Pokok Kelapa Binasa

Kadang kala tindakan manusia tidak dapat dijangka.Keinginan dan kehendak mengatasi segala. Inilah yang dikatakan, Kerana kelapa pokok kelapa binasa. Kerana Nak yang muda, seluruh tandan menjadi mangsa. Kejam kah manusia? Kekejaman tidak mengira usia. Lihatlah parangnya yang tajam itu.he he he. Ini aksi Tunggu Tok Mudim ke?. OOh tidak-tidak. Cuba lihat batang pokok yang digunakan betul-betul ya. Bukan batang pokok pisang tetapi batang pokok kelapa. Fuhh selamat. Sebenarnya, ini semuanya adalah adegan untuk ....... iklan. "Minumlah "Air kelapa Cap Atuk Saya", sejuk, nyaman, menyegar bugarkan seperti saya, eemmmm. "Mai Sebiji" Kelebihan Air Kelapa: 1. Buat hilangkan haus (memang le ek) 2. Buat sejukkan badan 3. Buat duit kepada orang yang meniaga air kelapa Psst: Setahu gerau, sewaktu zaman kesultanan Melayu Melaka, ada sejenis penyakit yang dinamakan demam ayam + babi (Chicken Pork) Apa? Chicken Pox. Ooo, gitu ngejanya.Maafkanlah gerau, gerau ni orang lama.Yang gerau tahu, penyakit ni sepupu dengan penyakit cacar (tapi bukan bubur caca - ini gerau tau).Sebaik sahaja terkena penyakit ini, telanlah Air kelapa, supaya seluruh hama dalam badan dikeluarkan.Tapi,sekarang ni, pegi sepital je la .Telan pil. Krew production yang terlibat dalam pembikinan Iklan Air Kelapa Cap Atuk Saya.

Saturday, May 30, 2009

Derhaka

Akibat derhaka dengan mak ayam. Telur terkena panahan petir. Telur menyesal tidak terkata. Sebelum telur kena sumpahan, asal telur begini rupa. Telur derhaka berpesan kat gerau, masaklah telur ini sebagai peringatan supaya anak tak derhaka kat ibunya , isteri tak derhaka kat suaminya... Telur menambah-nambah pesan, lagi berkesan kalau ceburkan telur derhaka ke dalam kawah panas sebagai simbolik kawah neraka. Bagi anak-anak dan sesiapa je makan. Gerau dah cuba kat gerau sendiri. Tapi...mcam bias jee.. he he he. Lupa baca doa kot. *Psst - Kalau anak melawan atau isteri melawan janganlah sumpah-sumpah. Semua manusia ada kelemahankan? Anggaplah itu cobaan. Sebagai peringatan untuk gerau sendiri.

Friday, May 29, 2009

Mee Goreng VS Asid Boring

Asid borik adalah toksik yang boleh membawa kepada keracunan, penyakit gastrousus, kerosakan buah pinggang dan hilang selera makan . Ini kenyataan CAP, bukan mana-mana CAT, sama ada yang kurus atau yang gemok, juga bukan CAP penutup kicap kipas udang atau sos cili life tapi CAP di Pulauu yang sinonim dengan aci-aci yang suka makan sirih. Hah?, asid borik, buah pinggang, Hah? hilang selera makan? Menyeramkan . Gila betul diorang ni.Memang nak suruh orang mati!, (Waktu tengah demam) (Demam dah kebah) Kesudahan cerita seram, kemarahan dan kekesalan di atas . Sehari kemudian... Mee goreng dah siap, meh la makan. E eeh, dalam mee bukan ada asid borik ? EErrr mee goreng ? ada-ada, = Asid boring. Psst : Jangan bagi tau orang tau ,Gerau memang mudah lupa.

Wednesday, May 27, 2009

Lauk "Macam Nak Demam je"

Eh, sup ikan merah la. Macam sedap nampak. heh heh heh, sendiri masak,, sendiri puji. Sedapkan hati sendiri. Nampak macam sedap ke? Mungkin sedap bagi orang yang hidungnya tak berapa nak mancung dan dah tak dapat tangkap apa-apa bau. Suara pulak dah tukar ala-ala dialog "Kau dah balik Mid" (Arwah Yusni Jaafar yang tertelan jagung bakar) Badan pulak rasa Macam nak demam .(biasalah Ayat klise orang Melayu keturunan gerau, " Macam nak demam je". Hah, memang dapat demam. Amik kau. Jadi sesuai lah makan lauk "Macam nak demam je". Walaupun gerau memang tugasnya memasak, bab memasak ni, tak lah gerau pandai sangat sebab gerau banyak gebang waktu masak. Jadi gerau ni pakar gebang daripada pakar masak. Tapi habis licinlah gerau hirup kuah ikan mata kuyu ni. Psst: Kawan Gerau selalu tanya macam mana nak buat resepi, ni, resepi tu, tapi Gerau bukan pandai pun, tapi Gerau torai la jugak bagi. Kalau salah, jangan marah, nanti kena jual.

Monday, May 25, 2009

Epok-epok ek

Ini yang mentah. Lihatlah kelimannya. Cantikkan? Hanya jari-jari runcing yang berseni sendu sahaja yang bisa mengelim epok-epok secantik ini. Ceh-ceh ceh, masuk bakul, angkat sendiri sebab tak ada sapa-sapa yang larat nak angkat. Tak kuasa Dalamnya, inilah intinya. Hanya orang yang sabar bertaraf sufi sahaja yang mampu melakukan kerja-kerja ini.Memotong dadu kentang satu kilo setengah dengan pisau yang tumpul ya amat. Potong leher ayam pun tak lut. (tapak tangan gelembong melecet) Inilah hasil kesabaran, kesenian, dan ketumpulan.Epok-epok debab.Macam sama je dengan tuan khemah. Psst: Resepi inti epok-epok ni, teman sekerja Gerau bagi. Dia buat jual.Sedap. Sekarang dah tak jual. Sebab tu gerau kena buat sendiri. Gerau pun beli, kadang-kadang, eeh, selalu jugak. he he he.