Pages

Saturday, July 4, 2009

Kedai Mamak Bersih

Restoran Subaidah
Kota Damansara,
(berhadapan dengan Kelab Polo)

Banyak-banyak kedai mamak yang pernah gerau makan, kedai mamak ni adalah yang paling bersih. Semua bersih, berkilat, dan bersilau.

Lihat lantainya . Tiada langsung kekotoran. Mendapat tajaan :Ajack Fabuloso.

Pekerjanya juga bersih kemas, dan perasan. Dia buat iklan gigi lagi . Gunakan darkie.

Tosenya sedap. Dalca, kuah kari, kuah kelapanya pun sedap. Pandai mamak masak.

Capati. Namun pekerjanya agak nervous dan pemalu. Tertumpah-tumpah kuah bila gerau amik gambar. Baru amik gambar. Belum amik berlakon.

Ayam goreng berempah . Sedap gileer. Sampai daun karinya pun gerau bedal. Memang sedap. Pendek kata memang sedaplah. Panjang, gemok, renjong, bulat pun kata sedap.

Tapi, jangan tak tahu cerita, yang tak sedapnya, masa gerau makan, seketul ayam sudah melompat keluar pinggan daaa. Dengan daun-duan kari sedap tu bertabur. Nasib baik yang melompat tu isinya dah tinggal sikit. Tersempor muka. Dalam hati cakap, releks, releks. Cover, cover. Gerau kuis selai-selai daun kari tu sembunyikan bawah piring. Air muka kena cover beb. Pakai brooch besor penumbuk, tudung stail Ikin, makan bersepah lak. He he he. Malu lah akak kalau tak cover. Kamuorang jangan bagi tau orang lain tau.

Teh o limau suam dengan teh tarik. Memang tak kalah. Ummph.

Psst: Banyak orang tak suka makan kat restoran mamak. Tapi restoran mamak ni gerau rekomen. Gerau rekomen sekali dengan mamak perasan tu. Mamak perasan yang banyak bersedekah. Sebab dia tersenyum dari gerau sampai, hinggalah gerau nak balik. Dia memang mamak perasan.

Friday, July 3, 2009

Teringin Sangat

Cantik tak kerusi makan ni? Baru aje sampai tadi petang. Dah lama sangat teringin nak duduk kat kerusi cantik ni. Iya lah, punggung dah lama kematu duduk kat kerusi lama. Dapat meja makan baru, punya la suka. Duduk tak bangun-bangun. Makan tambah, makan tambah lagi. Air cond tu pun baru pasang. Jangan ingat nak tidur aje kena sejuk. Nak makan kena selesa jugak.
Lampu makan tu pun baru. Tag harga baru cabut. Baru aje pasang pukul 7.30 malam tadi. Romantik rasa. Semua serba baru. Sangatlah riak hari ni. Iya lah, kadang-kadang kena menunjuk jugak sebab nanti orang tak tahu pulak.
Meja makan kalau beli yang besar memang senang untuk makan ramai-ramai kalau orang datang. Sekali makan, tak yah panggil orang jantan dulu, baru orang betina makan. Tak de dikriminasi kan. Lagi pun bukan guna duit gerau beli semua ni. Duit Rozali.

Tuan punya kediaman ni.

Rozali cafe punya. Rumah gerau manalah ada perhiasan canggih-canggih ni. Rumah gerau kecik je. Kalau letak meja besar tu , alamat jalan mengiring sepanjang hari kat rumah. Gerau makan duduk bersila atas tikar mengkuang je. Lepas makan gulung, dirikan tepi gobok baju. Nak makan, bentang semula. Stemet.

Hiasan cafe cantik. Yang penting good food, good price

Hiasan di dinding. Roti bakar tu macam sedap. Nanti lain kali nak cuba. Perempuan yang di belakang ni, tengok aje bila gerau amik gambor. Pherak manalah masuk cafe ni dalam hati dia cakap agaknya. Eh, jangan buruk sangka. Tapi memang betul, bila gerau amik gambar, dia asyik tengok aje. Terasa diri cantik pulak. Cantik, hilang akal? Belum lagi.

Air teh O ais limau. RM 3.00. Tapi dalamnya ada hirisan limau sunkist. Sebab tu mahal sikit kot. Rasanya macam teh O ais limau la.

Jus tembikai. Murah pulak. RM 2.80. Sedap.

Jus Kedondong. Pun Rm 2.80. Sedapnya. Menyegarkan. Heeemmm.

Banana split. RM 4.50. Sedap. Cuba lah. Chip n fish. Sebabnya chip lebih banyak daripada fish. Fishnya cetoet je. Padan dengan hergenya. RM 8.90. Coselownya sedap tapi. Kuew teow goreng. Biasa-biasa je. RM 4.50.

Mee Niessen, entah apa namanya kat menu tu. RM 4.50 Tapi bila dapat, la mee maggie goreng ke?. Lebihnya ada telur mata lembu dengan sausage goreng. Kat bil memang tulis maggie goreng. Aku tertipu. Kalau tau makan kat rumah aje. free.

Sebelum balik, ternampak satu-satunya restoran yang pilih bulu. Sebabnya restoran ni hanya untuk pelanggan yang bernama Lan aje . Orang bernama gerau tak boleh. Tak caya? Tengoklah nama restorannya. Lan Je ok, orang nama lain, boleh blah. Tak hingin pun. Takuutt. H1N1.

Psst: Makanan kat sini ok la. Tapi air jusnya sedap. Lain kali nak datang lagi rasa masakan berlauknya pula.

Nama Restoran: Rozali Cafe

Alamat: Jalan Teknologi 3/9 Bistari de Kota , Kota Damansara. (Belakang Gulam Mee)

Thursday, July 2, 2009

Resepi Lengkung Santan Tengok Nasib

Heey, apa da. Ini gambar sudah 2 kali masuk. Jangan marah ha. Ada orang mengidam resepi ini lengkung santan. Katanya nak jadi isteri meetali . Masalahnya gerau pun buat pakai hentam. Alat-alat sukat kuih pun mana gerau ada. Alat sukat berat badan gerau ada. Inilah resepi, kalau buat tengok nasib. 1. Agar-agar satu bungkus.
- cuci sikit, lepas tu masak dengan air. Plastik pembungkus tu jangan buang sebab kat plastik tu ada bagi tahu berapa banyak air yang diperlukan untuk memasak. Tak silap 1400 ml. Pergi tengok semula. Tapi kurangkan sikit kuantiti airnya sebab nak masukkan santan pulak. Kurangkan 400 ml. Tapi kalau gerau punya cara, cara dulu, letak air sama rap (level) dengan agar-agar tu, dah ok la tu sukatannya.Masaklah agar-agar tu sampai hancur lebur. ngeh ngeh ngeh.
2. Pewarna merah ros dan gula pasir. Lepas tu, masukkan pewarna merah ros dan gula pasir. Tapi gerau letak kordial sirap ros satu cawan. Kenapa kordial sirap ros? Entah, saje gatal sebab dah ada kat dapur. Gula pasir. Ini pun agak-agak. Rasa dah manis, oklah tu. Tapiskan agar-agar ni. Tapi gerau tak tapis. Biaselee, malas. 3. Santan pekat satu kotak. Kalau lebihkan setengah kotak lagi best. Jaga badan. Konon. Ambil dua senduk agar-agar yang dah masak tadi ke dalam mangkuk , campurkan dengan santan kotak tadi. Kacau sikit. Masukkan semula dalam adunan agar-agar tadi. Biar didih sekejap, Lepas tu tutup. Letakkan dalam bekas tinggi yang sederhana. jangan bekas besar, nanti santan dengan agar-agar nipis, tak cantik. * Gerau tak letak telur sebab telur habis. (biasanya kalau guna gula melaka yang orang letak telur n sikit asen vanila - untuk hilangkan hanyir telur) Kalau nak letak telur, letaklah 2 biji. Campurkan telur tadi dalam santan. Kacau atau pukul bagi sebati santan dengan telur. Masukkan dalam agar-agar yang mendidih. Biarkan mendidih sekejap. Angkat, letakkan dalam bekas. PSST:Cuba la resepi ni. Tapi, adalah dinasihatkan jangan cuba. Harap-harap menjadi. Jangan marah gerau kalau tak jadi sebab gerau buat jadi.

Wednesday, July 1, 2009

Kus Semangat Bukan Kuat Semangat

Malas benar nak menulis sekarang ni. Angin apa dah masuk dalam badan entah? Tapi rasa tak seronok pulak. Tulis jugak lah.
Dah lama gerau tak makan luar. Jimat? Tak jugak. Kalau jimat duit dah berkoyan. Tapi gerau tak. Dapat duit je, boncah. Jemu agaknya. Niat hati pulak nak diet. Kalau makan luar tak boleh diet. Orang nak diet, gerau pun nak diet jugak. Tapi selalu tak berjaya sebabnya, gerau ni hanya kus semangat bukan kuat semangat. Tapi kali ni, gerau sangat-sangat berkeinginan nak diet. Mesin exercise gerau pun dah lama jadi tempat sidai kain pelekat bang badang.
Dulu mesin tu jauh hati dengan gerau, tapi hari ni, mesin tu terkejut nak mati dengan gerau. Gerau berjaya exercise 40 minit. Wah, macam tak percaya pulak. Sekejap kayuh sambil berdiri, kejap kayuh sambil duduk. Sampai sengal lah punggung gerau.
Makan pulak? Ini gerau masak untuk hari ni.

Asam rebus ikan bawal. Hanya gatah lauknya. Tanpa nasi. Tahan ke? Tahan. Gerau jarang ambil nasi malam. Tapi siang melantak sakan. Sedapnya hirup kuah dia.

Timun bersos cili . Pun gatah.

Last sekali makan ni. Lengkung santan. Makan sikit aje. Abang badang dan anak-anak suka. Masuk peti sejuk pulak. Aduhh, sejuk je lalu kat tekak.

Ini makanan malam. Makanan siang tadi? Hi hi hi. Tok sah cerita lah. Mengerikan. Sebenornya malam ni makan macam ni sebab rasa bersalah siang tadi makan macam pompuan lapor yang meroyan.

Psst: Kesimpulannya: Lebih baik ada daripada tiada. Lebih baik mulakan daripada tak mulakan langsung. Lebih baik menyesal makan banyak waktu siang daripada melantak sakan waktu malam. Kata-kata Motivasi untuk Aku.

*Boncah bermaksud guna duit sesuka hati tanpa jimat. Entry orang Johor.

Tuesday, June 30, 2009

Selamat Tinggal CRK

Dari rumah ke tempat kerja: Melangkah dengan lemah gemalai. Bukan sebab gerau ni lemah lembut orangnya.Tapi sebab kaki longlai dek penat sabtu dan ahad yang belum kesudahan.
Berat nak melangkah. Kasut rasa macam diisi batu. Di tempat kerja: Dikejutkan dengan berita. Teman gerau (CRK) . Bukan Csha Ruk KHan. Tapi Cik Ratu Kebaya (CRK) ex . CRK hantar surat kat chief gerau. Bukan surat cinta tapi surat berhenti kerja. Katanya dia dah tak tahan diganggu oleh penunggu. Hari-hari kena histeria. Jiwa dah tak tenteram. Gerau dah lali dengan penunggu. Penunggu pun menyampah kat gerau sebab hari-hari ganggu pun gerau buat muka sambal. Puas gerau pujuk-pujuk. Gerau sogok dengan buah ni.
Buah manggis Pahang yang dibawa oleh mak abah gerau dari Johor. Lonjong aje rupanya. Teman gerau tak heran pun.

Tak nak sebiji, gerau offer sebakul, sebakul kecik je.Tak nak jugak.

Gerau hulurkan mee siput dari Muor. Ready with kuah kacang pedas lagi. Pun tak diherannya.

Anirun yang sawan bijik kundang pulak pelawa kuih sagu bijik kundangnya. Pernah tak kamuorang tengok sagu warna biji kundang? Inilah first time gerau nengoknya. Tapi rasanya sedap bukan main. Tak dimakan pujuk jugak si (CRK). Apo nak dikato. PSST: Untuk (CRK), selamat maju jaya. Moga bahagia. Sedih benar rasanya hati. Sedih ditinggalkan Mak Doyah tak habis lagi. Tinggallah gerau kematu di sini. Di Warung Sental Bagi Perabis.

Monday, June 29, 2009

Masak ala-ala aje

Penat betul rasanya minggu ni, bukannya apa, keluarga gerau dari Johor datang ke rumah sebab nak hantar anak keponakkan gerau ke UPSI.
Benda pertama sekali yang gerau buat sebelum diorang datang ialah kemas rumah gerau yang macam kapal err tongkang karam. Kalau kapal besar sangat. Rumah gerau kecik aje. Yang pentingnya mop lantai kat tangga. Sebabnya, mak gerau ni macam Inspektor kesihatan. Bila datang dia akan men 'check' tangga. Kalau ada habuk dia akan cakap "Dah lama ke kau tak mengemop ni?" mati aku. Sebelum dia sound, baik gerau mop.
Habis mengemas gerau masak. Tak le special sangat tapi bolehla. Inilah lauk yang sempat gerau masak. Masak ala-ala aje.

Ikan sebu goreng tumis berjeruk. Ini faberat abah gerau.

Ikan terubuk Sarawak goreng tawar. Ini faberet mak gerau. Rebung masak lemak berudang.

Daging lembu pencen masak hitam. Lepas 4 jam masih kenyal lagi. Habis gas aku.

Ikan terubuk masin Sarawak .

Petola tumis air. Ini pun faberat abah gerau.

Banyak jugalah dioarang makan. Lapor agaknya.

Psst: Lepas makan kami borak-borak sampai pukul 12 malam. Sedar-sedar gerau cakap sorang-sorang. Yang lain semua dah tidur.

Wednesday, June 24, 2009

Kata dah Tamat?

Kami bertolak keluar dari Kelumpang tu, ( La, kata dah tamat? Alah, sikit lagi aje. Last, last, janji!) lebih kurang pukul 9.30 pagi gitu. Cadangnya nak sarap kat mana-mana kedai tepi jalan menghala ke Damansara. Jadi gerau cadangkan kitaorang ikut jalan kampung.
Jalan punya jalan, punya jalan. (Berapa banyak jalan da) lebih kurang 20 minit, langsung tak de kelibat warung nak minum pagi. Kalau ada pun, warung aje ade, tapi sorang pun tak de kat warung tu. Manalah pergi orang kat warung tu ek? Warung tutup la, mana ada orang.
Ada sebuah warung yang bukak menghala ke Serendah. Tapi tersorok tepi hutan. Takut la pulak. Entah-entah,,, warung jelmaan.Heeei, seram la pulak.
Akhirnya setelah perut berkerrruk kerukk beberapa kali, adalah sebuah deretan kedai tepi jalan kat Serendah yang bukak. Singgahlah kami di situ. Kedai ni pun tak de nama. Biasalah gerau tak puas hati, gerau tanya kakak tauke kedai tu. Kak, gerai akak nie nama apa? Kakak tu jawab, " Biarlah rahsia," . Hari pun adalah tengahari. Lunch aje lee.
Inilah payahnya kalau ketaksuban terhadap makanan Johor dah tahap ICU. Punya la banyak lauk kat kedai tu, asam pedas juga lauk yang diceduknya. Ditambah dengan pucuk paku masak lemak dan sotong kering sambal. Semuanya RM 4.80. Sedap betul. Siap beli bungkus bawak balik 2 kelar.

Anak-anak gerau amik lauk sama. Memanglah dioarang ni adik-beradik. RM 4.00

Teh O ais.

Bang Badang minum teh tarik dengan mee goreng. Mee goreng tak de galam gambar sebab dalam perjalanan ke usus besar. Tengah gerau makan, bukan tepi ya, tengah. Bang Badang buat kejutan. Dia order teh tarik satu lagi. Biar betul. Sedap sangat. Itu katanya.

Lepas makan, Bang Badang buat tak tau aje. Apa tandanya? Itu tandanya gerau kena angkat handbag ke kaunter. Tauke kedai tu cakap ngan gerau. "Suka ikan patin masak asam pedas ke?" Gerau cakap, "Tak le berapa suka tapi masakan kat kedai awak sedap betul. Gerau tengok kembang hidung tauke tu. Gerau cakap lagi." Semua sedap, asam pedas sedap, ikan patin sedap, air sedap. Pandai awak masak," Kembang hidungnya bertambah dua jari. Dalam hati cakap, puji-puji ni tak dapat free ke? Banyak cantik muka aku nak free. Nak free bukak kedai sendiri. Murah pun. Semuanya RM 30.

Sebelum balik, sempat lagi beli biskut kacang tumbuk dalam balang kat kaunter kedai Biarlah Rahsia. Dah lama tak makan biskut ni.

10 minit sebelum masuk ke simpang jalan dekat rumah, ada Penguatkuasa JPJ buat road block. Tiba-tiba kapal gerau kena tahan. Rupa-rupanya Bang Badang lupa tampal Road Tax baru. "Tampal, tampal!" Abang JPJ cakap. Jangan marah bang, hati mau baik. He he he. Nasib baik benda tu ada dalam kereta. Kalau tidak? Cubaannnn.

Psst: Masih terasa kesedapan masakan kat kedai ni.