Pages

Tuesday, February 1, 2011

Sambal Lonteh

Ada Hijau  
Ada Bau  
Ada Berani?

Colek Sambal, 
Sambal Lonteh

Bahan:
1. Cili burung semua jenis burung pun tak kisah
2. Cili merah
3. ikan iblis bilis 
4. bawang kecil
5. belacan

Goreng semua dalam satu kuali. 
Tumbuk
Bubuh garam, gula, perah limau

...
Nasi..Nasi...!!!!

Dah!
makan.

13 comments:

  1. perhhhh.. nangis tauuu tgk ulam2 tu...yang saya suka adalah bendi dan petai tu.. tak berani nak makan peria, pahit benooo.. sedapnye sambal belacan mcm gitu..saya makan ulam mcm gitu aje takpe, takyah nasik, salad la katakan.. hehehhe

    ReplyDelete
  2. huwaaaaa...nak jugak!nak jugak!sedapnyaa bendi tuh...rasa nak telan komputer nih ha..sibbaik komputer x berupa bendi..haha *merepek dapur kak gerau awal pagi

    ReplyDelete
  3. kak gerau cayangggg....
    nak menangis ghase nengok petai gtuuu... huwaaaaa.... masak sambal cili padi ngan kulit2 skali sedap tuh kak oiiii.. pingsan!!

    ReplyDelete
  4. Takat makan bender dgn sambal mmg boleh tapi tak yg dua lagi tu.. nehi..

    GG buat sendiri sambal tu eh?

    ReplyDelete
  5. huh...ulam hijau..sedapnyer... tp peria tu boleh makan ke? tak pahit...saya buat jus pun payah nk telan...tp telan gak laa...sbb ubat !!!

    ReplyDelete
  6. slm.. cepat2 dtg.. nk nengok smbl lonteh.. fav kita jugak ni.. perggg ulam2.. boleh tambah muda ni..

    ReplyDelete
  7. tu dia..sambal nya memikat jiwa ;)

    ReplyDelete
  8. OMG!!!mau pengsan gua....

    ReplyDelete
  9. kak gerau..terlanding pulak kat sini..rindunyer kt istilah johor..pastu mak kak gerau punya istilah sama jer dgn mak saya..

    kita org johor gaks...bleh geng sawan AP heheheh..

    salam kenal...penat dah gelak dgn entry akak..

    ReplyDelete
  10. Aslm,
    deLurpak:
    nah amik tisu kesat...tapi kan, peria tu rebus dulu. Pahit hilang...lemak datang...betul..

    Hasue:
    ehhhhh jangan wak...nanti dengan blog-blog kita awak tertelan...cam na?

    hana:
    Bangun-bangun! (sambil menampor-nampor pipi)

    Somuffin
    Tutup hidung sambil makan boleh? aha...tak percaya?

    norma:
    Itu kita rebus dulu...dah tak pahit.

    dZhana:
    kak, makan ulam, tidur sebelum kul 12, mesti awet muda...petua, kita sendiri..ki ki ki

    nur esay:
    Sambal pikat tekak, bukan pikat jiwa dik

    CM:
    Wah, kita tau,,,cm mesti suka benda-benda cam ni...kan.Calit, calit.

    Nur:
    Awak orang Johor gak...Hidup Johor!!!!

    ReplyDelete
  11. kak gerau,
    tgk sambal tuh serta merta rasa nak kedapur amik pinggan.errr..kena tumbuk sambal dulu..
    hehehhe

    ReplyDelete
  12. Anonymous4/2/11

    Sambal lonteh? Kali pertama dengo. Sambal belachan tu biasa je.

    Ulam-ulam tu biasa sbb suka makan ulam. Sedap....

    ReplyDelete
  13. rugi makan sayur..
    dan ulam..
    .
    pait!!

    ReplyDelete