Pages

Monday, May 25, 2009

Epok-epok ek

Ini yang mentah. Lihatlah kelimannya. Cantikkan? Hanya jari-jari runcing yang berseni sendu sahaja yang bisa mengelim epok-epok secantik ini. Ceh-ceh ceh, masuk bakul, angkat sendiri sebab tak ada sapa-sapa yang larat nak angkat. Tak kuasa Dalamnya, inilah intinya. Hanya orang yang sabar bertaraf sufi sahaja yang mampu melakukan kerja-kerja ini.Memotong dadu kentang satu kilo setengah dengan pisau yang tumpul ya amat. Potong leher ayam pun tak lut. (tapak tangan gelembong melecet) Inilah hasil kesabaran, kesenian, dan ketumpulan.Epok-epok debab.Macam sama je dengan tuan khemah. Psst: Resepi inti epok-epok ni, teman sekerja Gerau bagi. Dia buat jual.Sedap. Sekarang dah tak jual. Sebab tu gerau kena buat sendiri. Gerau pun beli, kadang-kadang, eeh, selalu jugak. he he he.

3 comments:

  1. haha, jaga-jaga cik salmah, anak tokey kedai makan dah start masak! re: kamus johor tak reti link. salin je la satu-satu kalau rajin :)

    ReplyDelete
  2. pa guna nyerr ank tokey kedai dah mula masak kalo tak bagi org lain rasa. Kalo dok makan tuk anak beranak ajer mmg lah tambah debab seluruh keluarga gerau. Cobalah berbagi2 kat mok cik chubby ni ke.

    ReplyDelete
  3. gerau1/6/09

    Mananya nak mengantonya.Nantilah kalau ada budak-budak pizza nak buat part time. Kita panggil suruh anto. Hai, menganto kamu pulak bukannya boleh ciput-ciput kurang-kurang sebelanga.

    ReplyDelete