Pages

Wednesday, May 5, 2010

Nyesal Kemudian Tak Berguna

Godek-godek dalam peti surat...
Jumpa sehelai kertas panjang ... 
Belek punya belek
Haaaaaaaaah!!!!
Perhatikan jumlah bayaran ...
Terus masuk Umah...

Gerau: Sapa ada bukak econ lama-lama? Dari pagi sampai petang?

Anak-anak: Mana ada.

Gerau: Tak der???Habis tu? Cakap betul-betul, kalau tak bulan ni tak der makan luar (ha ha ha...ugut nampak...bukan seminggu  1 3 kali makan luar?) emmmmm.Sterika? ada tak sapa-sapa tak tutup suis lepas guna?"


Anak-anak: lepas guna tutuplah...apa mama kecoh-kecoh ni...

Gerau: emmmm...ni mesti sebab water dispenser tu...tulah, orang dah cakap jangan beli, ...Tapii... dah lama gak beli...tak kan alih-alih ajer bil letrik tinggi macam bukak kilang proses ayam?  Heran, heran.Korang pelik tak?

(semua diam...dalam hati diorang...ada kami kesah bil letrik banyaK? bukan ke bil letrik mama bayor? haa...itu sebab aku kisah...bil letrik aku bayor)

5 saat kemudian.

Bang Badang: Pelik kebendanya
...Tu...tu...kat dapur tu  (sambil memuncungkan mulutnya ke arah oven di dapur) Yang bakor-bakor kuih banyak tak jadi daripada jadi tu... sebab tu laaa...marahkan orang lain pulak....

Kentang: ha ha ha...iyalah... banyak kuih mama buat tak jadi daripada jadi ek ayah...ha ha ha ha(ko ni selalu bersekongkol ngan ayah ko .memang nak kena debik...)

... Hisssssh... 
(Cepat-cepat pi bilik air... Benciii !!.selalu terkena balik.)

Nyesal tanya. 
(nyesal kemudian tak berguna)

Bahan bukti:
keras
   tak dapat dikenal pasti

      lembik
ketumbuhan...
ini kira lulus...U ols ingat senang ke nak menonjolkan ketumbuhan tu?? cuba buat kalau jadi...

44 comments:

  1. adui..tekenE batang hidung sndr..takpe kak gerau,usahe-cuba-jaya
    kerek seh kentang ngn BB!

    ReplyDelete
  2. hahhahaa..lawak tul..sabo sabo. practise make perfect.tapi kuar duit lebih ekk

    ReplyDelete
  3. salam tuan rumah. kelakar betul. bln lps pn bil letrik akk tinggi sbb dah le panas satu hal, asyik keja bakar kuih n roti aje. hehe..

    ReplyDelete
  4. hehe...sabar kak....tu la kan asik tgk org baking, kita pun teringin nak wat wpun tak berapa nak jadi..tp tak pe asal rasa sedap...
    pasal bil melambung tuh bukan akak sorang jer, rsnyer TNB mmg buat profit la time panas2 cuaca nih..heheh

    ReplyDelete
  5. salam kak gerau,

    terjumpa blog kak gerau dlm bloglist kjah..

    kak gerau ni klakar mcm kjah la..hahaha

    ReplyDelete
  6. salam kak gerau,
    ala kesiannya kak. 2 lawan 1. Usaha tangga kejayaan. kuih yg dibuat tu pun, mesti anak kak makan juga kan? :)

    ReplyDelete
  7. hoh, ketumbuhan ketidaksengajaan..fuhhhh, mujo ada ghoper lagik, klo tenggelam, caner? dah nak kena panggey seismogeology, fuhhh incurred kos lagik..ekekekeke....biasa ler tu klo ckp sket kena balik...tapi yg tak tahan tu, dorang tag team! aiyakkk!

    ReplyDelete
  8. camna sampai boleh 300+ tu gerau.. akak duk baking hari2 pun tak pernah bil letrik lebih dr 150 per month.. tang ketumbuhan ke, lembik ke, janji sedap kan.. cuba lagi..practise makes perfect :)

    ReplyDelete
  9. Waakakakaa.....

    Tie ketawa sampai terbatuk-batuk ni.. terutama bila tengok ketumbohan tu, uwaaaa....

    Guna oven letrik ekk ? Kalau gitu takutlah nak beli jenis tu. Kang pitam tengok bil letrik !!

    ReplyDelete
  10. salam!!

    adoila...tumpang sedih nengok bil yg tinggi..tp bila baca dialog tu nak tergelak pun ada jugak..tp bil elektrik sekarang ni memang mcm tinggilah..bil air pun tinggi jugak..pelik jugak entah apa dibuat kat rumah ni

    ReplyDelete
  11. hahahah..sama ler mcm saya, banyak benda buat tp kureng menjadi...bab bil api tingi tu umah kami ok sikit, sbb ada subsidi tnb,,,heheheh.. kak Gerau, nk jimat api senang jer, masa bako kek tu guna oven dapur arang..

    ReplyDelete
  12. tahhh, orang semua nak buang ketumbuhan, spesis kita je buat ketumbuhan, susaahhh tauuu! (hari ni aku jadi penyokong kuat kak gerau)

    eh tapi kan kak, shh, bisik²: kita pun dulu pernah juga la mode 1 hari 2-3 biji kek tak jadi, tapi tak la pulak sampai bil 300+? oven bocor kot?

    ReplyDelete
  13. seryes cmne nak buat ketumbuhan tu?misteri nusantara sungguh!

    ReplyDelete
  14. Gerau..
    Kak N yg x pandai nak jadikan ketumbuhan bagai tu pun kena bayor bil mahal gak RM160...kalau la campur bako2 nak jadikan ketumbuhan tu mau double lg tu..

    sbab panas la skrg ni..econ semua bilik kena ON 2-3 jam malam nak tido tu...bukak tingkap pintu kang terus gigil plak..ada tamu x diundang masuk...hahaha

    ReplyDelete
  15. Hah!Apa lagi bayo le...bukannya banyak RM329 je.

    Sssssih...Semalam kita buat Roast Beef n Lemon Cheese Cake sempena anak sulong lelaki kita umur 18+. Minggu depan nak masuk asrama jd buat grand sikit but still small scale...

    Gerau..ko ada anak perempuan kan...boleh le kita tuko resepi. Resepi je

    ReplyDelete
  16. hahaha... bykkan bsabar.. teruskan usaha.. usaha mmbyr jugak... hihihi

    ReplyDelete
  17. nak kena menuntut ngan kak gerau ni buat ketumbuhan tersebut :D

    ai punya 3 bulan bil tu kak gerau..

    ReplyDelete
  18. at least tak de yang ketumbuhan macam hidung mamak Penang dulu tu!!!

    ReplyDelete
  19. Salam... sayer org baru....
    takper.. kalau slalu practice makes perfect kan.... so boleh ler buat selalu....
    http://watiestich84.blogspot.com/

    ReplyDelete
  20. iskk.. takkan sampai mcm gitu tingginye bil itu.. ape kak gerau masak 25 jam sehari ape..

    ReplyDelete
  21. salam kak gerau. lamanya tak jengah umah akak ni. rindu!!!!

    hihihi...akak pun seregulah ngan saya, buat kuih byk yg tak jd dr jadi. klu jd pun, cuma surface je.hahaha

    ReplyDelete
  22. oven punya pasal?
    biaq betui kak?
    takkan mahai mcm tu?
    oven ka ekon ni?

    ReplyDelete
  23. Adoiiiii gerau, makcik gelak guling guling, kah kah kah.
    makcik punya bil....dlm rumah ada 4 orang, bil selalunya dlm 400-500 henget, camna tu?

    ReplyDelete
  24. salam semua
    dila:kerek memang...nyampah kan

    izah:
    tu yang tak tahan tu...yang keluar lebih banyak dari masyukkkk...

    anis:
    tu laa...econ bukak yang paling kuat lak tu...mana tak tinggi bill

    noor:
    untung besar oooo TNB

    marina:
    hu hu hu...satu kapal lah tu...ki ki ki

    indah:
    memang pun...diorang yang dok perabih kan sebenornya.

    abbott:
    tu yang tak larat tu...ada geng...akak nak masuk geng mamak la pulak...kuat sikit...ki ki ki\

    K Nooor:
    ya kak...selalunya 230 jer...ini sudah lebih 100 cam na? apa kes? memang kes oven kak.

    ReplyDelete
  25. Sambungan 1:

    Kayteez:
    memang terkejut tahap cipan kita...econ lak sepanjang malam bukak...sekarang kan musim panas...kalau idak...pukul 3 dah tutup sejuk...

    zaliana:
    banyak buat kuih tak jadi tak? kalau sama cam kak gerau...memang ovenlah puncanya..ki ki ki


    to be continue....

    ReplyDelete
  26. salam gerau...atie pon gelak sorang2 bila gerau salahkn anak2 bila bill tggi yer?rupanya salah gerau sendirikkkk...

    ReplyDelete
  27. hahaha..gelak dah pagi2 buta ni..baca luahan kak gerau!!..
    kak gerau belum tengok my house bill
    singapore dollar $460!!!(7 org penduduk rumah)..kalau ditukar ke RM ,dah berapa tu..
    hubby selalu bising, jgn baking selalu, jgn buka aircon, jgn buka kipas angin, jgn tengok tv..habis kita jawap kalau semua tak boleh baik tinggal dalam gua..hahaha..

    ReplyDelete
  28. Salam,
    Noorma:
    OOO, pandai ekk...kalau tak pun, tumpang bakor kat umah jiran...ki kiki

    KOG:
    Hidup Kak Gerau, Hidup KOG. (geng hidup)
    poket bocor aderrr laa....memang sebab oven...bila kuih tak jadi lebih banyak serap letrik ... teori orang kena bayor bil letrik banyak...ki ki ki

    damiqula:
    meh, belajor ngan kak gerau...Kog pun ada pengalaman..kikiki

    K NJ:
    betul kak...tu kena bakor kelambu kak ...marahkan nyamuk bakor kelambu...boleh? he he he

    Melatie:

    Yer ke? wah, ada anak bujang lagi... Ada ada...ada...ada 2 anak pompuan...meh tukor resepi .Resepi yang jadi ke yang tak jadi? ki ki ki..

    dZhana:
    dah besabor la ni kak zana...kalau idak udah ko bakor tiang letrik tu...errr

    TTMum:
    boleh...bayor kan bil letrik kak gerau ajer...nanti kak gerau ajor...boleh?

    DrSinga:
    Ho ho hooo...takut oooo yang tu...

    Watie:
    Salam,,,kak gerau suka orang baru...kak sayang orang lama...masuk-masuk, kuih tak der...semua dah terbakor...

    Budak L:
    Betulll...dulu 230 ajer lebih kurang sekarang ni...fuyooo...

    ain:
    pi mana ni...ikut abang jalan-jalan ke? cam mana? cerita korean semua dah habis tengok...sekarang tengok cerita cinderella stepsister kan...best gak...budak pompuan yang jadik kakak tu pernah berlakon cerita Autumn in my heart masa kecik....best...

    afendi:
    dua-dua...econ memang dah banyak dah billl...tambah oven membakor tak jadi...tu yang BB perli...

    mak CK:
    yer kerrr? lagi hebat...umah ke kedai dobi tu....ki ki ki....gerau pun guling ni...sebab ngantuk nak tidur...

    atie:
    biasalah mak...attack anak dulu...he he he

    Ayu:
    ha ha ha ha...ini akak pulak gelakkkk...aha ek? Singapore dollar lagi jadi tinggi ek...Yer la..semua tak leh...baik jadi macam cerita LOST tu...dok kat pulau ...

    ReplyDelete
  29. ha...ha...ketumbuhan tu tumbuh sebab terkejut tengok bil.

    ReplyDelete
  30. haha ketumbuhan ke anak bisul tu?eh bil letrik mmg naik la Gerau..rumah kita pun.Pakai cam biasa je(alasan tak bleh terima hihi) selamat hari ibu buat Gerau:)

    ReplyDelete
  31. ha ha ha meang lawak laa akak ni... Memang betul tu selalu kat rumah saya RM130 but lately up to RM199.00 pheww...ada yang tak kena ni not only my in law up to RM500....

    ReplyDelete
  32. kehkehkehhh...

    tu baru oven. blm temasok blogging lagi kompiter manjang on..

    ReplyDelete
  33. Salam semua:
    Dr:
    ketumbuhan yang ni doktor tak leh ubat. errr atau boleh ubat gak?

    CM:
    Selamat hari ibu CM

    fuzidss:
    hasyooooo...manyak tinggi ooooo

    Tijah:
    Tu dah campur semua Jah ooiiii...kalau tak mati koreng den jahhhh...

    ReplyDelete
  34. seni tu kak,ad benj0l2..
    dr mendap ke bwh..lg haru..he~

    ReplyDelete
  35. Salam Kak Gerau,
    tinggi betul semangat menguih kek gerau nie. setinggi bil letrik nye.hehehe

    Psst, selamat hari ibu buat Kak Gerau :)

    ReplyDelete
  36. Hahahahaha.... Kak Gerau, kita bukan gelakkan experiment tak jadi tau. Kita gelakkan Kak Gerau yo yo oo nuduh orang lain, walhal, sendiri punya angkara, bil letrik melambung. Kita punya bil pun, tiap tiap bulan tinggi. Mulalah kita dok cakap... tu la korang ni, bukak ekon lama sangat. Bukan korang tengok TV tapi TV tengok korang.... tapi kan, sendiri yang dok asik asik on oven, tak delah mention pulak! Kah kah kah... sket baiklah orang dalam rumah ni, menyebelahi mama dia. Berani tak nak sebelah mama dia.... no food! Hahahaha... gertak baikkk punyah!!!!

    ReplyDelete
  37. Kak Gerau, nanti kalau ada kelapangan, jemputlah ke blog mama. Ada award untuk Kak Gerau ye...sudi-sudikanlah ye...

    ReplyDelete
  38. Salam
    Beskot:
    awak beskut manis, ke beskut tawor...he he h. salam kenal.

    Ijan:
    Selamat hari Ibu adikku Ijannn...

    mamaF:
    ha ha ha...sib baik...kat sini...si kentang yang kurang sokong...yang lain tak kisah...dia tau mama dia memang malas masak...he he he..

    ReplyDelete
  39. Salam:
    MamaF:
    Terima kasihlah mama kasih award kat kita. Syusah-syusah ajer...

    ReplyDelete
  40. Hari tu, masa baru beli oven, rajin gak membakar itu ini... pastu tgk bil letrik, tergezut, terus tak bake apa2 dah. hahaha... ini alasan org malas.

    ReplyDelete
  41. salam, hahhaha
    bagussss ade bukti yang nyata hahahha. Senyum melirik laaa pegawai letrik tu nanti,

    ReplyDelete
  42. ubi:
    ha ha ha senasib la...labu labu

    Cikgu:
    confirm...

    deli:

    kuatnya gelak...kita dengor sampai sini tau...

    ReplyDelete
  43. salam Kak Gerau..
    Lama x pecah perut kat sini..
    muehehehhh

    ReplyDelete