...lapar, dahaga, letih....Fitrah bagi orang yang berpuasa....Orang tua letih, apatah lagi anak-anak....
Dulu ...Masa kecik-kecik ......Menunggu waktu berbuka adalah suatu yang menyiksakan...(sekarang pun terasa jugak kannn...cuma dah tua...dah faham...boleh bersabar, beristigfar)...
Pulak tu, dulu, manalah ada rancangan best-best...macam kartun upin ipin, sementara menunggu waktu berbuka. Yang ada hanya dua rancangan ajer...
- Rancangan "Mari Belajar Muqaddam" bersama bapa Jalaluddin Hassan... Ustad Azhari yang tulisan jawinya cantik...tahap "nenek" punya cantik....kannn...
- Cerita Arab....bahasa arab lagi...tanpa sari kata yer...eerrr atau ada sari kata tapi tak sempat baca laju-laju sebab masih "bengkak" mengeja.....
Itulah rancangan THE BEST in THE WORLD yang kak gerau tengok sambil bergolek-golek di atas simen untuk menyejukkan badan, di hadapan tv sambil menghidu aroma masakan mak...
Dengan "zikir" lapar, haus, lapar, haus....nak buka...nak buka....
.....
Rindu sungguh masa itu....Kalau anak kita, tentu jerit-jerit menunggu berbuka puasa kalau itulah bentuk rancangan yang dihidangkan....
Sungguh,,,masa merubah segalanya...
Hidangan cadangan yang kena "gu" nya untuk berbuka...
Nasi putih,
asam pedas ikan pari,
peria goreng
telur dadar...
Alhamdulillah...
Dato' Hassan Adzhari tu masih ada kan.. Selalu jadi juri utk musabaqah peringkt antarabangsa..
ReplyDeleteAllahuakbar...masih ada ya...saya dah betulkan...moga beliau panjang umur...
Deletealahai asam pedasssss
ReplyDeletebest kannn
DeleteCm pun belajar dgn ustaz azahari tp melalui radio sementara tunggu berbuka .Time tu rumah kami tiada tv.70an....biladgr lagu pembukaan "Kalaamuun ....terus rapatkan telinga kt radio....anak anak muridnya jika tk silap...Mastura ...Khatijah ...pstt akhirnya jd isteri ustaz hehe.
ReplyDeleteAlamak asam pedas ni mmg mengancam.Rasanya petang ni nk masak asam pedad ikan jenahak yg dah seminggu dlm peti sejuk..
..ada resipinya tk gerau....kena selongkar dapur gerau ni.Org Johor handal masak asam pedas :)
kan CM? itulah hiburan kita dulu-dulukann...masa merubah segala...mana ada handal CM....pakai bedal jer...he hehe...kita jarang kasi resepi...kalau nak CM pi la rumah chef cik mat gebu...mesti baik punya.
Deletenak resepi asam pedas ikan pari ni bole? pelisss.. huk2.. sedapnyaaa..
ReplyDeleteFollower ke : 277
Hai.. Salam Kenal..
done follow.. jom follow blog teman.. heee.. http://tengkubutang.blogspot.com/
klu minat kucen leh follow blog ni jugak.. =)
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/
terima kasih cik tenku butang...banyak butang umah awak yer...kalau butang tercabut kita pi singgah yer...salam kenal...kita tak geti tulis resepi...sebab kita masak pakai hantam ajer...pi rumah cik mat gebu...dia terror gilerr masak masakan johor...
Deletetang puasa masa kecik-keci dulu.. mak jemur tepung pun nampak macam sagun je.
ReplyDeleteAda lagi ke org jemur tepung sekarang ni?
Hi Geraugebang, I was at Makcikkantin's blog nak check out noticed your callsign....I've never seen this word before, bahasa saya sebelum Merdeka, ha ha...Geraugebang'.
ReplyDeleteI love your cooking, and saya da lama ta'makan ikan pari asam pedas. I suka asam nanas udang too.
Looking at the pic, boleh dapat the wangi. Can see you have a black belt in cooking.
Selamat berpuasa.
And keep a song in your heart. Have a nice day.
Lee.