Pages

Tuesday, November 11, 2014

Cemerlang ke?

Assalammualaikum.

Orang Johor jarang-jarang masak pulut. 
Saya kira. 
Begitulah mak saya. 
Kami merasa pulut apabila  khatam quran atau 
kalau lulus cemerlang dalam peperiksaan. 

Seingat kak gerau, 4 kali sahaja mak masak pulut. 
3 kali sebab kami ada tiga orang adik-beradik dan sudah khatam Quran. 
Dan sekali tu sebab kita dapat nombor bagus dalam kelas 
Rasanya.
Ingat-ingat sengaja lupa.

Nombor berapa ek? 
Nombor 1 ke? 
Nombor 3 kot?
Eh, bukan-bukan, nombor 7 kot?
Ooo, salah, salah baru ingat, nombor 10 laaa...
Betullah...No 10...
Ya.Ya...Nombor 10.
Masa tu kita darjah 3

Nombor 10?
Cemerlang ke?

Cemerlanglah tu. 
Berilah muka sikit.
He he he.


Cara menanak pulut. 

Rendam pulut semalaman.
Kosek pulut, cuci, dan tos airnya.
Masuk ke dalam rice cooker dengan ukuran air se"level" dengan pulut.
Letakkan setengah kotak kecil santan, (berdasarkan pulut 4 mug) garam, dan sesudu makan minyak masak.

4 comments:

  1. hai lah pulut....ai ada pulut dalam gobok tu...nak di'apa'kan ye cik pulut tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tenggekkan ajer makcikkantin yang rupawan...

      Delete
  2. Kak Gerau.... boleh kasi resepi sambal tumis ikan bilis tu sekali? Cemerlang sangat nampak rupanya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Secemerlang 10? hi hi hi...nanti kita kasi tulis nooo

      Delete