Orang Johor jarang-jarang masak pulut.
Saya kira.
Begitulah mak saya.
Saya kira.
Begitulah mak saya.
Kami merasa pulut apabila khatam quran atau
kalau lulus cemerlang dalam peperiksaan.
Seingat kak gerau, 4 kali sahaja mak masak pulut.
3 kali sebab kami ada tiga orang adik-beradik dan sudah khatam Quran.
Dan sekali tu sebab kita dapat nombor bagus dalam kelas
Rasanya.
Ingat-ingat sengaja lupa.
Rasanya.
Ingat-ingat sengaja lupa.
Nombor berapa ek?
Nombor 1 ke?
Nombor 3 kot?
Eh, bukan-bukan, nombor 7 kot?
Ooo, salah, salah baru ingat, nombor 10 laaa...
Betullah...No 10...
Ya.Ya...Nombor 10.
Masa tu kita darjah 3
Nombor 10?
Cemerlang ke?
Cemerlanglah tu.
Berilah muka sikit.
He he he.
Cemerlanglah tu.
Berilah muka sikit.
He he he.
Cara menanak pulut.
Rendam pulut semalaman.
Kosek pulut, cuci, dan tos airnya.
Masuk ke dalam rice cooker dengan ukuran air se"level" dengan pulut.
Letakkan setengah kotak kecil santan, (berdasarkan pulut 4 mug) garam, dan sesudu makan minyak masak.
Kosek pulut, cuci, dan tos airnya.
Masuk ke dalam rice cooker dengan ukuran air se"level" dengan pulut.
Letakkan setengah kotak kecil santan, (berdasarkan pulut 4 mug) garam, dan sesudu makan minyak masak.
hai lah pulut....ai ada pulut dalam gobok tu...nak di'apa'kan ye cik pulut tu
ReplyDeletetenggekkan ajer makcikkantin yang rupawan...
DeleteKak Gerau.... boleh kasi resepi sambal tumis ikan bilis tu sekali? Cemerlang sangat nampak rupanya...
ReplyDeleteSecemerlang 10? hi hi hi...nanti kita kasi tulis nooo
Deletekuşadası
ReplyDeletemilas
çeşme
bağcılar
gebze
PQR