Assalammualaikummm....
Sudah lama sangat tak makan kuih sagu . Teringin sangat-sangat...Kat PaRam tak berapa menyelerakan...masa merayap rumah siapa entah, terjumpa kuih ni...terus buat...
Memang sedap (Cheh...sungguh hina...memuji diri)
Bang Badang masuk rumah tengok kuih ini atas meja senyum jer...
Pandai bini aku masak (dalam hati dia cakap... agaknya laaa -entah-entah dia cakap...yekeleee...kuih ni ajer?)
Dan sebenarnya kak gerau sangat kagum dengan wanita-wanita di luar sana yang membuat kuih setiap hari untuk suami dan keluarga...
Macam Kak Nor, Hana, Mamafami, Cik Manggis, Ijan dan seangkatan dengannya...
Kak gerau yang buat sekali-kali ni pun. Hati sudah berbunga-bunga,,,Rasa macam dalam hati ada taman. Apatah lagi yang hari-hari buat...
Dan semalam... kak gerau berbuka puasa dengan nasi lemak...
Ayam Goreng Berempah kari
Mee Goreng juga ada.
Alhamdulillah...terlebih pulak hari ni.
Sekali sendawa daaaa (itu pun dah tahan-tahan)....pening orang sebelah kak gerau...sib baik surau kipas kuat, aircond lagi..
Masa tazkirah...macam nak lolap jer....Kepala dah terlentuk kat jemaah sebelah...mesti dia bengkek ajer kan...mesti dia rasa nak sekeh kepala kak gerau
Tulah masalahnya...dari dulu kamiorang memang makan berat waktu berbuka...
Tetapi
biasanya, bila sahur, kak gerau hanya minum susu...selepas dah panaskan makanan untuk kentang dengan bang badang...
Anak-anak lain hanya minum air....
GG
ReplyDeleteI yang baru berangan 'nak masak kueh apa' tapi tak masak2 lagi dah berbunga2 rasa dihati. Ramadhan ke-13 baru berjaya buat jejemput pisang, bahagia tak terkata.
hehe cikmanggis datang ke "taman gerau" ni dan terus jatuh hati pada sambal ikan bilis tu..mengancam sungguh..pstt resepi sambal tu ya:)....betul ni sambal tu nampak best giler :)hehe
ReplyDeletesamalah kita, sy baru buat kuih buah melaka, dah bangga tahap apa ntah...tu belum buat kuih hari2..hihihi..
ReplyDeleteSalam hampir sahur
ReplyDeleteSomuffins:
memang berbungaa...kita nampak dah bunga di hati awak
cik manggis:
alaaa malulah...sedap lagi yang cikmanggis masak...kita punya ala ala jerrr
Yati
Kan kan...calit sikit..
kalau buat kuih ada org makan, mesti la hati berbunga-bunga.. cer jadik macam saya, end up saya yg makan semua..ini bukan kes dalam hati ada taman, ini kes menambahkan size seluar.. hehehhe
ReplyDeletepsst: husband saya tak makan kuih sgt, asik2 murtabak and karipap, boring tau ..heheheh
BuDAK Lurpak:
ReplyDeleteMemang tension tang tu...tak yah buat la...tengok kak gerau jer la buat...
ala gerau..jangan lah malu2 kita kongsi ilmu..apa salahnya..teringin sangat nak makan yang dalam pinggan gerau ni..nak jugak..nak jugak ...hehe nnt tempek ya resepinys
ReplyDeletesalam,
ReplyDeleteOh,,,,,apa boleh buat, nak buat alat tak cukup, kelapa parutt lagi laaaa tak terlihat di kawasan ku merantau sekarang, sabarr je lah dulu.,,,,,,