Pages

Monday, March 22, 2010

Sekali sekala bercuti ke Perth

Waktu cuti, baik berjalan-jalan daripada duduk rumah mengumpul setem lemak.
Percutian kali ini, mari kita ke PERTH. Wah,,,seronoknya...Alah...berhabis Sekali-sekala. Bukan selalupun kan...demi anak-anak..
Kami bertolak dari rumah pukul 10 pagi. 

Selepas 2 jam berlepas, kami pun sampai ke PERTH . 

PERTH tahi Unta.Udah-udah leer, akak sedor diri akak...Kalau setakat guna oven cap Senapang, tok sah berangan nak pi PERTH...

...ke PERak jerrr...Teluk Intan. Ki ki ki...Tengok Menara Condong MENDAP.


Menara Pisang  Pisa buatan Malaysia. 
First time, kak gerau mai sini...Kira sejarah dalam hidup lah.. (Tetiba ajer rasa, aku adalah orang Johor yang paling koyok dan Bengkak)...Ke Teluk Intan tak pernah, ke PERTH pun tak pernah...kira setaraflah Teluk Intan Perak ngan Perth..

Ini bandar Teluk Intan...Lengang. Sorang pun orang Teluk INTAN tak der. Ramai penduduk dah berpindah cari BERLIAN gamaknya.
Lepas makan tengahari, kita orang beli  kacang rebus Nanyang Siang Pao...

...setengah kilo 3 hinggit.  Murah tu...
Memang murah... dan rasanya adalah sangat keras dan masam...
Gerau ,kentang, Soo Hoon ngan Foo Chuk makan 5 biji sorang. Bang Badang makan 20 bijik. Sebab dia cakap, diaorang Perak kena makan lebih...
Baki....budak Tong Sam Pah makan.

Kami meneruskan perjalanan ke Lumut...Last sekali, gerau pi lumut masa umur kentang 42 hari. Kak gerau ikut pantang orang India...Jadi lepas 30 hari boleh jalan...Boleh?
Gasak kau...
Tidur semula kat Hotel ni sesudah hampir 10 tahun berlalu gitew...Star Orient Hotel ke apa namanya. Lupa pulak...Tapi oklah.Jalan kaki jer ke pekan Lumut.
 Hanya kami bertiga jalan-jalan ke Pekan Lumut...ke Terminal Jeti (model di dalam gambar adalah hiasan semata-mata). Waktu kami berjalan, Bang Badang dan Kentang sedang bersuka ria, men'surut'kan air swimming pool hotel...Harusss.


 Sebelum itu, kami sempat singgah ke Teluk Betik Batik...


...Mandi-mandi jalan-jalan tengok Monyet.


Malam
Kami makan kat Ikan Bakar Lumut...
(kak gerau makan kat sini setelah hilang pedoman dek sangat terpengaruh dengan cerita Catz yang makan kat sini. 
- Memang Sedapppp). Kedai ni betul-betul dekat persimpangan ke Teluk Batik.

Kailan Goreng .

Kerang Bakar..
Siakap Goreng Pedas  Sedap Nak Mati Tak Nak Mati. Walllaaah.
Telur dadar pucat sedap.
Ikan pari bakar ni pun sedap Tak Nak Mati. Rempah dia tu yang sedap.
Sotong Goreng Rangup. Sedap, rangup, rangup sedap...Dah lah sedap, murah pulak. Semua-semua tu, campur nasi ngan air, Tak Sampai RM 100 pun.

Kalau lah PERAK PERTH  tu dekat, kan gerau pi lagi makan malam ni...

28 comments:

  1. gerau.. syoknyer dia jalan2 cari makan ya..

    ReplyDelete
  2. hehehe...saya nak buat pengakuan kat sini pulak. malu...tapi inilah kenyataannya yg harus saya terima. malu kat kak gerau... saya ni original orang PERAK pun TAK PERNAH sampe lg ke Teluk Intan ni. waaaa....malunya ngan kak gerau (tutup muka ni...)!

    ReplyDelete
  3. Salam kak gerau!!! alaaaa..bestnyer g jalan2! tak ajak kita pung :D sonok kan sesekali dpt jalan2 mcm ni tunggu turn kita lah bulan depan g jalan2.... :D

    ReplyDelete
  4. ckLah pun nak buat pengakuan...ckLah memang orang Teluk Intan...dan duduk di Teluk Intan...


    Kenapa tak beritahu ckLah awal-awal nak datang.....



    (pasal gambar cari berlian tu...dah kau ambil gambar di tempat lapang...lapanglah dia he..he..he...tak pergi bandar baru?)

    ReplyDelete
  5. perth....
    tak tahu la bila blh sampai...
    heh!

    ReplyDelete
  6. k gerau,
    jauh perjalanan,luas pandangan,kenyang perut menari2...beshnye jalan2...kite lalulalang je tepi menara 'mendap' tu..tak penah benti...hb kite kate,bukan pelancong pun nak melawat2...elleh getik!

    ReplyDelete
  7. gerau..pi pulau pangkor ke..anak2 teringin..selalu sebut nak pergi..nampaknya kena bawak juga la ni..cuti sekolah akan datang...

    ReplyDelete
  8. salam kak gerau...wahhh seronoknya gi jenjalan cari makan ke perak...

    ReplyDelete
  9. serius murah makannye kak gerauu...banyak tu punye lauk baru 100 hengget.. tak rasa nak pindah Lumut ke?

    ReplyDelete
  10. pergh kak. tau kat tokei kedai misti dia ajak akak jadi shareholder nihh

    ReplyDelete
  11. smpi gak akak kt perak ye, sy sndiri pon x smpi lagik ke johor

    ReplyDelete
  12. Salam GG,
    merasa jugak awak ke Perth ya? hehe....luv u - qj.

    ReplyDelete
  13. kat mana nak beli oven cap senapang ek???

    ReplyDelete
  14. kak gerau..kite dulu skolah kt teluk intan..alahai..gmbr2 ni mengingtkn kenangan lame..hihih

    kt area menara tu ade tmpt mkn berbumbung biru..nasi goreng ayam sedap gile n mee rebus mastan ghani yg sgt terkenal..
    tu la kak gerau..nk g teluk intan tak bgtau..hehehe

    psssttt.. entah2 kak gerau mmg tau psl mee mastan ghani tu..hehe

    ReplyDelete
  15. Kacang rebus tu signature Teluk Intan...dulu sedap..skrg dah msm sbb apek / ah so yg juai tu, x mampu beli perfume...sbb kacang dia x bape nak laku...muahahha..
    awat x beli apam balik pakcik sblh kacang rebus tu??..rasanyer...apam balik pun dah jadik tengik kot...musim panas...ekekekke

    ReplyDelete
  16. salam ziarah kak gerau....sukeee baca yg k.gerau tulis,bila mula brgebang..hikhik

    ReplyDelete
  17. Salam kak gerau..
    hehehe kite pon org johor laki org perak x smpai lagi kaki ni jejak ke teluk intan..nmpknyer akak menang ye..sila tepok tgn :)

    ReplyDelete
  18. Anonymous22/3/10

    wawawawa
    camne ni?? mne bule kak gerau sampai PERTH dulu!...

    xpe, lain ari ade coti Iman nak g...nak nengok Menara Pisa buatan Msia yg Mendap tuh...

    nak gak makan ikan siakap & bawal yg bery2 tempting tuh...huhuhu dah la skang nga lapar...

    p/s ble lag nak g travel coti2 msia @ luar nih!...huhu

    ReplyDelete
  19. LG

    Selamat datang ke Teluk Intan.
    I orang teluk intan tapi tak berapa pandai selok belok bandar tua tu.

    ReplyDelete
  20. salam gerau..hari ni dalam berita cakap Perth ribut dan hujanair batu sebesar bola golf..sib baik gerau dak balik kihkih

    ReplyDelete
  21. lawok lah kak gerau ni
    ingatkan betui betui dia pi PERTH..hehe..gigih jugak duk membacanya..:)

    ReplyDelete
  22. salam kak gerau, ingat dari jauh nampak macam kat ITALY!!!..menara yang senget tu..

    jadi lah..at least dapat jugak pergi bercuti..kita pun tak kemana2 cuti yg lalu sebab 1 week sch holiday aje..

    ReplyDelete
  23. Amboi dia g perth tak ajak..kalo dak buleh kami ramai2 sewa lori ikut p skali.hehehe... memang syok tengok lauk2 tuh kak gerau. paling meroyan tengok ikan pari bakar tu. kalau kite makan harus tak nak balik hotel.hhuhuhu

    ReplyDelete
  24. kite pun tak penah sampai perth ni walau pun perth berjiran je ngan belfast ni...(bayan lepas lah)

    ReplyDelete
  25. alah gerau, kita setarap ler..jun pon x pernah smpai k menara pisa mesia tu...hihihi...seb baek gerau letak gambo dia..last skalik tgk gambo tu pon masa skolah rendah dulu, wakakkaa

    ReplyDelete
  26. alamak, apsal lak terguna my doter punyer tu..hahahha...sory gerau..nabila tu my doter, dia x sign off la semlm tu..kih3

    ReplyDelete
  27. Salam semua,
    Pertama kalinya, komputer kak gerau di rumah rosak... itulah sebabnya lama tak bersiaran...Lepas pukul 5 dapatlah bertenggek sekejap di opis.

    K Nor.
    semua benda kita cari kak nor

    Azita:
    tutup muka...malu. Lariiiiiii.

    ija:
    Minggu depan kat sana cuti ke?

    xiinam:
    Idak le teman tau itu bandar lama...dah di situ tercacaknya bangunan mendap tu...ke situlah teman pergi...

    afendi:
    Ko kalau nak pi Perth kena pakai baju tebal...ubat semput jangan lupa bawak...risau kak gerau

    Fiza:
    eeeiii, kecik hati tau...ini tanah air kita...kita kena pi round semua tempat...kalau pelancong asing tanya, malu tau...he he he...mentang-mentang kita dah pi tangkap gambar kat situ ek.

    Erna:
    Idak le ke Pulau...Tengok pulau dari jeti ajer...itupun sayup jer.

    Ima: syiok gak mah kalau ke Lumut tu...beli makanan laut senimbun bawak balik KL

    Melovefood:
    Tak nak ehhh, kita nak pi pindah Perth jerr...ada salji.

    Tijah:
    Aaaah Jah, kalau akak jadi shareholder...akak beri free semua makanan tu kat Ko.Akak kasi bungkus bawak balik kerang hidup lagi..

    AZAZ:
    Meh ler datang Johor...Johor best tau, ada...murtabak Johor,,,ada errr semua yang Johor punya lah. he he he

    QJ:
    Memang lama dah terhinginnya QJ hoooiii...

    DrSinga:
    Sebelah kedai jual roti paun.Sebelah ajer.

    Dila:
    Iya ke? hari tu, akak pi makan kat situ gak, tapi tak best sangat. Tapi akak makan nasi campur jer...Idak le akak nampak mee rebus..kalau tau, akak makan.

    Jasmeen:
    Pandai leerrr...tapi yang jual tu budak melayu...dia sub ajer kot ek...ada, ada, apam balik, tapi tak beli sebab dah nak pengsan makan apam balik kat pasar malam damansara.

    Zatie:
    Suka ya...singgah-singgah ler selalu...bawak ler buah tangan, buah kaki kalau mai noooo

    MummyS:
    Yeeehh, kita menang. Tepuk,tepuk.

    ReplyDelete
  28. CM:
    Kita dah tau dah ada hujan air batu , sebab tu kita balik cepat...Tapi masa kita kat airport, hujan dah turun. Masa tu baru besor guli...kih kih kih.

    @xim:
    Terima kasihlah sebab kegigihan ko tu Xim...

    Ayu:
    ngeh ngeh ngeh...janji senget ek

    Ijan:
    rasa nak ajak gak hari tu ramai-ramai jalan sekali...tapi yang ada lori ikan ajer...ki ki ki...

    makcikkantin:
    Iye keee...ok gak perth niiii

    Iman:
    ha ha ha...padan muka dia...ingat dia ajer boleh pi naik kapal terbang pi sandakan? tapi kita tak yah pi naik kapal terbang, sebab sayap kita besor..ki ki ki

    Jun: lawaks la pulak...terguna anak punya lak...jangan terguna benda lain dah...muat ke? Opppsss

    ReplyDelete