Pada suatu masa dahulu,...Aku dan BB datang di sebuah warung yang agak suram.
Mak cik warung: Nak beli apa nak?
Aku: nak bungkus lauk mak cik
Mak cik warung: bungkuslah, bungkus. Tu amik plastiknya kat tepi tu...pilihlah.
Aku menjengah ke dalam bekas-bekas lauk yang dijual.Tidak banyak yang tinggal.Yang ada hanya ikan selar goreng bersambal tiga ekor, sambal udang petai, lemak pucuk manis dan beberapa lauk lagi.
Sedang aku membungkus tetiba...
Mak cik warung: Ikan tu, jangan amik semua...sambal udang tu pun jangan habiskan....orang lain nak makan jugak...
(Laa...apa ni mak cik, sebenarnya nak jual ke idak?)
Akhirnya aku hanya beli sambal udang
Mak Cik: Sambal udang ajer? Cukup?
Pulak????? Conpius ...
Serik...
Sampai sekarang Conpius
mee bandung udang hidup
Yang ini tak guna udang kering sebab kentang tak boleh makan udang kering.
Resepi tanpa sukat
- udang kering + udang hidup (kisar) nak pekat kena banyaklah.
- cili kering dikisar (ikut sukalah, kalau suka pedas letak banyak kalau idak sikit jer)
- bawang merah sikit (kisar)
- bawang putih banyak (kisar)
- daging (hiris nipis-nipis)
- udang hidup
- sawi
- gula
- garam
- telur
- minyak untuk tumis
- mee kuning (celur)
Cara:
1. Tumis bahan kisar
2. masukkan gula, garam, air panas
3. masukkan daging hingga empuk
4. masukkan udang
5. masukkan telur dengan sayur (sekejap ajer - telur kalau masih lembik lagi sedap)
6. rasa dan tutuplah api...
hui sodap ehhhhh?
ReplyDeletekalau menjadi la mee bandung ni, saya tak moh dah beli rempah2 siap ni.. eh,kak gerau ckp le dgn acik tu, " lenkali acik letak la sign kata food for display only"... hehehe
ReplyDeletesedapnya gerau tapi jangan makan semua tau..eh kenapa makan sikit je?nanti tak kenyang..haha cm pun kopius:)
ReplyDeletehahaha..kak gerau & makcik both very cute..
ReplyDeletehuwaaaa ngencess sudah tengok mee bandung akak! tp yg nih boleh amik semua kan kak?? hihi
ReplyDeletehuh... memang boleh konpius dibuatnya...alahai mok cik kedai!!!!
ReplyDeletenasib baru semalam mkn mee bandung muar hehehe ..
ReplyDeletetp agak kompius ngan makcik tu , kalau saya sure sentap lalu balik tanpa membeli ekekeke
mak oiii....bergegar iman aku tgk gamabr niiii..gerammmmmmmm.
ReplyDeletesedapnyaaa k gerauuu.
nak semangkuk laaaa..
oh..rasa nak nangis tgk gambo ni..
hik
makcik tu bateri tak habis charge kott!!
ReplyDeletelap air liur tgk mee bandung tu..huhuu
dah la gambor besor..huhuu
ReplyDeletecedapppppppnyaaaaaaaaaaaaaaaa!!!
tutup kilang haji Senan lepas ni!!!!
ReplyDeleteSungguh harmoni colour rumah baru. Akak suka ...
ReplyDeleteKak Chah..
salam kak gerau...ermm nampak sedap sungguh mee bandung tu...huhu
ReplyDeleteSalam semua, yu hu yu hu...
ReplyDeletesorilah kak gerau bezi sesangat...malam ni ha baru dapat sembang ngan korang ni....
Tijah: buat lah jah, lepas ko mesyorat ko buat ler yer
budak lurpak:
jadi punyer lah...tok sah beli yang rempah-rempah tu...mak kita jual mee bandung dulu...itulah resepinyer
cik manggis:
tu la...konpisu tu, mak cik tu...kecik hati kita
ayu:
tension tau pi warung tu...tak mau dah lagi pi
hana:
amik ler...kita tak marah macam mak cik tu...
kak rose:
sebenornya dia nak jual pun idak, kita pun tak tau
jiejah:
kak gerau sentap gak...tu yang beli sikit jer tu...he he he..tapi orang tua...tak boleh lawan kan..dosa...sabor ajer la
catz:
ko buat catz...ko kan tak kira siang malam pagi petang, subuh maghrib kalau ko nak masak, jadi ajer bila-bila..memang kelazzz.
TTMUM
ha ha ha...ader ader jer
xim:
best xim...betul
Dr Singa:
Sah tutup...ha ha
kak Chah
Kak Chah? selamat datang kak chah, kak chah ni pemalu ke? he he he
ima:
buatlah ma...