Pages

Wednesday, February 17, 2010

Dung Dung Cheh

Kawan gerau....Korang Tak Kenal. Dia bukan artis pun...Aton. Namanya ...Sibuk SMS...tanya gerau.."Mana ko pergi lama tak dengor berita... Blok pun blok ajerr...katanya.
Yek Eeeleh...! Kan Rayaa... Moyang aku Raya maaa...Dung dung Cheh !!!Dung Dung Cheh....Balik kampung looo. Tiga hari. Jumpa Ah Kong, Ah Cow, Ah Ah Ah....Poh Chai, Po Po, Pooo Raahhhh . Semua-semualah...

Baru aje sampai umah. Masih bingai, + Konyok.

Masa balik kampung, gerau pun masak-masak. Tapi idak le Ahkak masak itik panggang. Gerau buat nasi kerbau kerabu aje...Jadi...eeeeeeeeee jadi...First time buat jadi, memang happy. Rasa  puas...Leggga. Cam baru melepaskan sesuatu yang beberapa hari tersimpan tak lepas...errrrr... Lawas gitewww.

 
Sangai kelapa ngan ikan (dibakar terlebih dahulu) , serai, bawang besar, bawang putih, halia, + gula, garam, ngan lada hitam untuk buat serunding ikan. 

 
Sambal lada... tumis cili kering, bawang merah kisar , titik serai, belacan sikit, masak ngan santan + letak gula merah + asam keping ....
 Cili padi tumbuk kasar, hiris bawang merah, + gula, garam, cuka sikit...
  
Tu,,,,serunding kelapa + ikan dah siap...jiran serunding tu,,, buat-buat tak nampak lah...tu sarap punya...cengkodok, ngan keledek rebus....
 
ulam, serai + kacang panjang


 bunga kantan
  
Kobis, telur asin ngan daun kesom dihiris.
  
Nasinya, letak kunyit, garam, daun limau purut, tanak cam biasa. letak semua-semua, gaul n makan ngan ayam goreng....Perggghhhh....sedap.....
Lepah make dah tok se kecek luar dah, make, make, dok kecek kelate dah...tapi...akak kecek dah tak gupor kelate doh...gupor Sie.  Uhuk Uhuk Uhuk...ini caro ore Johor dah nurun tok bomo sie...hok gelok pun laien....
 
Lain kali nak buat lagiiii... Lupa OVEN  jap....Jap jeeerrr.

Sila,,,sila....
Psst:  Nyanyi anok tupai dehhhh 

Ado sekor…anok tupai…
Atas jula mokte…
kudung ekor..perut lapar…
jale cari make….(2x)
(2x)

26 comments:

  1. salam gerau
    fuyooo ansi kerabu ek..lagi ler bertambah makan tu..camane nak diet sakan mcm kata DR ari tu..kui3...susah la mcm ni..hancus ke laut diet tu tgok nasi kerabu ngancam mcm ni..kat sini pun dah teliuq nengok nyer...aduhhhhaiii

    ReplyDelete
  2. gerau!! nk nasi kerbau! eh silap nasi kerabu!! hihihi... sedap sehhh nampak nasi kerabu tu..

    ermm lama betul beraya ya.. sekali keluar n3, mmg sakit perut ketawa.. hihihi

    apapun tahniah sbb dah terror wat nasi kerabu.. :)

    ReplyDelete
  3. Salam..Wah..Dik gerau...mesti anak2 gerau berat poket...jumpa Ah kau..Ah poh..PoPo..semua....banyak angpau la...
    Semalam bakar ayam dalam oven butterfly tu Akak teringat gerau...!!!

    Sedap nasi kerabuuuu tu!!!

    ReplyDelete
  4. apa mak gerau eh..mrs commando??

    ReplyDelete
  5. salam gerau..hari hari datang cari gerau rupanya dia beraya..lamanya beraya...kita beraya sehari je;)P

    ReplyDelete
  6. Salam kak gerau! akak sihat ke? lama tak singgah sini, ni dah singgah nak ketawa puas2 golek2 lagi :D..eeeeeee jeles kita akak pandai buat nasi kerabu, kita nak buat tp jelesss sungguh bunga kantan tak de terjels jugak tgk hirisan munga kantan kak gerau tu huhuhu.. nak sepinggan kak gerau! :D

    ReplyDelete
  7. Salam Gerau. Aikk raya cina makan nasi kerabu... apa2 pun boleh lah kan...muhibbah. Along dok berangan nak mkn nasi kerabu, dh beli ikn kembung tapi bhn2 ulam nya susah lak nak cari...tergendala jap. Tumpang sepinggan kat sini je lah...wl pun 1st time, nampak terangkat betul ler nasi kerabu gerau tu...hehehe (bodek ni...)

    ReplyDelete
  8. salam kak gerau...aduhhhh nasi kerabu lak kat umah akak...nih memang fav tau!!!selalu makan beli kat pasar malam je..buat sendiri memang x pernah...huhuhu

    memang hebatlah akak nih!!!

    ReplyDelete
  9. Haiya Ah Soh! patut la wa tunggu2 lu manyak lama bo lai....lagi ada dung dung cheh kar? hahahaa....

    oven bo lai ker bo liau?
    - wa ai ni QJ.

    ReplyDelete
  10. salam kak gerau..nasi kerabu , nasi dagang belum pernah makan...

    ah ma, ah po, ah kong, ah ti, pandai makan nasi ni ya ...wah manyak pandai hor..,minggu ni nak lapat aben baru kah....wah manyak happy lor ini macam..

    ReplyDelete
  11. Wah hebat benar nasi kerabu demo nih. Kaloh nasi kerabu kat kelate. Nak terkeluar keluar pinggan dah tue kak gerau :)

    ReplyDelete
  12. dang dang dung! dung dung chehh! kita bwk skali ngan pinggan kosong! cepat kak gerauu! perot ku dah dung dung cheh nehh! kekeke

    ReplyDelete
  13. Hebat! Kenapalah kita tak berjiran....

    ReplyDelete
  14. kak gerau..mintak sikit..terliur yung nih...

    ReplyDelete
  15. huyyooo!!

    sakit dada teman nengok nasi kerabu kak gergeb ni...peberet nih masa dulu2, kat sini mmg takde..nak buat sendiri takde anak dara nak nolong...

    *urut dada*

    aii link blog u :)

    ReplyDelete
  16. Rindunya nak baca cerit merapu ko. Sib baik ko masuk kan nama ku dalam N3 ni...glamer akak kejap..he.he..Ni nasik kerabu johor style ye. sebab kuning. kalau kelantan biru nila gitu...tapi tetap nampak menyelerakan...

    ReplyDelete
  17. mcm mana makan nasi kerabu xdok budu nih????hehehhe

    ReplyDelete
  18. NJ: Lepas makan kan, kita lari 15 km tau…errr lari setempat jer sebenornya he he he

    K.Nor: Sedappp kak…macam orang jakun kita bila buat jadi. Tak terror mana kak. Syiok sendiri aje..ki ki ki

    Kak Wa: he he he…moyang jeer cina…jadi masa pi umah cina, semua dah tak ngaku sedara. he he he..Terima kasihlah, akak ingat kitaa. Ingat Butterfly ingat kita…I luv u kak.

    ibusinga: Mrs Commando sihat…masak macam-macam lagi…

    CM: Kalau cam kita yang bau-bau bacang ngan Cina memang kena raya lama.hi hi hi

    Ija: ganti bunga lainnn…bunga kertas boleh??? he he he…

    Along HK: bukan terangkat lagi,,, dah melayang-layang dah…ooo itu puji ada makna tuuu

    Ima: awak lagi pandai masak segala…kita dah tua-tua pun baru first time buat…buat lah, buatlah

    QJ: Halo, halo,,, wa manyak cibuk maaa….Dung dung cheh sana Dung Dung Cheh sini…

    Oven haaa…haiyaaa, manyak sencitip. Apa pasal lu kasi waaaa selalu ingat itu Ovenn…manyak sedey maaa, bila ingat-ingat lasa mau mati maaa

    Ayu: mesti maaa, hali-hali mimpi oven

    Ijan: Mu ni ije,,,akok rasa mace dok kok lanas doh...bukan dok mari dari Johor. Sedaaap nak kecek pun payoh...he he he...cam orang sie sesat ekkk...

    ReplyDelete
  19. Salam semua

    Hana: Besor ke pinggan yang dibawak?

    Xiinam: kita pun selalu pikir kenapa kita tak berjiran...he he he

    Beattey: Alamak...kesiannya yung ni...tak perrr, hujung minggu pi cari kat pasar malam noooo

    TTMum: Urut dada tuuuu,,,ada minyak urut dak??

    C Ton: Ada gak warna kuning. Aku kan keturunan raja Lim go poh,

    Wanie: he he he...kita ganti ngan belacan lah...kira sepupu budu gak..ok lah.

    ReplyDelete
  20. amboihhhh, senyap2 dia tere wat nasi kerabu...jun lom pas lagik sbb nk wat pon sorang2 jek mkn. kang kna habiskan satu piyuk, sape nk tulun? tp mengancam gak ye nasi kaler kuning..next time gerau try lah kaler laen plak..patut wat kaler merah tu sempena raye..hehehe

    ReplyDelete
  21. yelah..pandai kak bikin nasik ni yek..kite pandai mkn yg belinyer..
    cayalah kak..kepinginnyer tgk..mmg sedap betol ni;)..

    ReplyDelete
  22. gerau...kita suka makan nasi kerabu ni tau. time duk kat puchong jiran sebelah rajin buat. jadi merasalah makan nasi ni.

    dah puas beraya kena masak balik lah nampak nya ya gerau hhihihi.

    ReplyDelete
  23. Hahaha.... Rajin betul !

    Tie dah lama tak buat ni. Malas nak sediakah side dishes tu.. leceh, kan.. terutama nak goreng nyior dan bakar ikan tu.

    Tapi bila dah siap, laju je makan..

    Err... budu tak ada ke ?? Hihi... First time tengok nasi kerabu warna kuning !!

    ReplyDelete
  24. Puan Gerau

    Ko hilang sebab celebrate Lunar New Year? Cam ne pong ko teta[ kelako.
    Oven ko cam ne? Entah-entah abang badang ko lupa atau cancell nak beli.

    Kalau abang Badang ko tak beli, ko nangis guling-guling tau, sampai dia belikan.

    Salam manis
    Saidatul Azian

    ReplyDelete
  25. siti geemalai22/2/10

    huk aloh k.gerau...awat tak wwat colour original nasi kerabu...warna biru??? guna laa bunga telang..hehehehe...satu lg nak tambah, nasi kerabu ori guna daun serai kayu maaa.... hehehehehe...

    ReplyDelete
  26. Salam Kak Gegau...hu hu hu dah kenyang nyanyi² pula ya....?

    ReplyDelete