Pages

Sunday, June 14, 2009

Pembakar Semangat

Sekarang gerau agak rajin menulis kat blog. Semuanya bermula apabila gerau mula melanggan blog Makanlah apa lagi. (Melanggan? kena bayar ke nak bukak blog KOG tu? ) Gerau kata melanggan sebab bila baca blog tu, gerau mula merayau cari makan. Bila sudah merayau mesti kena membeli. Bila sudah membeli mesti kena membayar. Semuanya berpunca daripada blog tu. Jadi, lepas baca, kena bayarlah. (Macam tak ade kena mengena aje ek?) Betul. Lepas baca blog tu ,terus gerau ke kedai ini.
Gulam Mee Kota Damansara.Nampak tak kedai Gulam Mee tu. Kenapa nampak sayup-sayup aje? Sebenarnya lepas dah separuh jalan menghala nak balik rumah, baru teringat nak ambil gambar. Jadi ambil gambar dari jauh aje. Tak de kerja nak berpusing semula. Banyak lagi kerja aku nak buat. Tapi kedai ni kat hujung simpang. Boleh nampak. Besor terpampang signboard nama kedai tu. Kedainya ala-ala macam makan kat benteng. Macam-macam gerai ada.

Gerai sup ada, gerai nasi ayam berempah ada,gerai nasi lemak ada, gerai masakan siam ada, gerai otak-otak ada, macam-macamlah ada. Tilam dengan bantal aje tak de. Tu kena pegi kedai perabut.Gerai dia ada lampu kelip-kelip lagi you. Pekerjanya 1000 orang. Agaknya la sebab ramai sangat. Semua pekerjanya memakai t-shirt bertemakan oren. aaha.

Ini gerai satenya. Tak de lampu lap lip pulak. Gerau order sate hati, perut, ayam, dan daging. Banyaknya. Itulah, semuanya lepas baca blog KOG.

Ini satenya. Hai, kata order macam-macam sate, tapi kenapa banyak ni aje. Eerr. Sebenarnya... ...banyak ni. He he he. Tapi tak habis pun. Itulah,,,, orang tamak selalu kenyang. Memang pun orang tamak memang rugi .Sate dia ok la. Tapi agak mahal . Sebab herge 60 sen tapi kecik berbanding sate Hj Sahmuri. (pandailah komplen, nak besar buat sate sendiri)

Kuahnya ok la. Kalau bab kuah kacang gerau tak berapa kisah sebab bukan senang nak buat kuah kacang. Banyak songehnya. Terutamanya bab nak buang kulit kacang.

Ni nak sambung cerita. Dulu, blog gerau lama terbangai. Sekarang ni tak lagi. Kira blog Makanlah apa lagi empunyanya KOG tu macam pembakar semangat pada gerau. (Lain macam aje kipassnya. Tu baik ada makna tu). Jaga-jaga cik Salmah.
Lagi gerau beli ...

Sup ekor lembu. Iyalah tak kanlah sup ekor kuda. Lawak ke? Tak lawak? Memang tak lawak pun. Sup ekor dia pun tak berapa ummph. Tak tahulah salah tukang masaknya ke , salah tekak gerau ke, atau salah lembu tu. Mungkin ekor ni diambil tanpa izin tuan badannya, si lembu . Jadi dia sumpah ekornya tak sedap.

Mee rebus pun gerau beli. Semuannya lepas baca blog KOG. Hemm, memang se..se...tak berapa sedap. Sedap lagi mee rebus Johor kat Johor dengan kat Klang .Entah apa-apa isinya. Yang sedap telur rebus dia aje.

Jadi kesudahannya, makanan kat sini, yang sedang-sedang saja.

Psst: Nampaknya hari ni tulisan gerau penuh dengan KOG. Tapi memang betul. Sekarang ni, kalau bukak komputer dan KOG tak tulis post baru, rasa nak marah aje. Memang KOG pembakar semangat untuk menulis blog. Betul, tak tipu. Sembahyang.

5 comments:

  1. apahal pun satay tu juga yang chun

    ReplyDelete
  2. ha ha ha, yes, cun secun Ah Chun.

    ReplyDelete
  3. tak pasal² kita plak tumpang glamer... ha takpe lah, teruskan ketaksuban anda pada makanan saya, asalkan bahagia :)

    ReplyDelete
  4. rindu kat kota damansara. hu hu

    ReplyDelete
  5. hu hu hu wa wa wa, memang sedih bila su nangis. tak pe, nanti bila senang-senang datanglah ke kota damansara. kalau susah tak yah. hu hu hu.

    ReplyDelete