Penat betul rasanya minggu ni, bukannya apa, keluarga gerau dari Johor datang ke rumah sebab nak hantar anak keponakkan gerau ke UPSI.
Benda pertama sekali yang gerau buat sebelum diorang datang ialah kemas rumah gerau yang macam kapal err tongkang karam. Kalau kapal besar sangat. Rumah gerau kecik aje. Yang pentingnya mop lantai kat tangga. Sebabnya, mak gerau ni macam Inspektor kesihatan. Bila datang dia akan men 'check' tangga. Kalau ada habuk dia akan cakap "Dah lama ke kau tak mengemop ni?" mati aku. Sebelum dia sound, baik gerau mop.
Habis mengemas gerau masak. Tak le special sangat tapi bolehla. Inilah lauk yang sempat gerau masak. Masak ala-ala aje.
Ikan sebu goreng tumis berjeruk. Ini faberat abah gerau.
Ikan terubuk Sarawak goreng tawar. Ini faberet mak gerau.
Rebung masak lemak berudang.
Daging lembu pencen masak hitam. Lepas 4 jam masih kenyal lagi. Habis gas aku.
Ikan terubuk masin Sarawak .
Petola tumis air. Ini pun faberat abah gerau.
Banyak jugalah dioarang makan. Lapor agaknya.
Psst: Lepas makan kami borak-borak sampai pukul 12 malam. Sedar-sedar gerau cakap sorang-sorang. Yang lain semua dah tidur.
Kak Gerau, ni ke ala-ala masak, sampai enam lauk, kalau tak ala-ala, mau dua belas lauk tu...tak de asam pedas ke?
ReplyDeleteAnak keponakan sapa yang masuk UPSI tu?
ReplyDeleteNabila. Anak long.
ReplyDeletetak takut ke masak utk tukang masak? eiii, serem...
ReplyDeleteMau tak seram KOG hoii, bertambah makannya tapi. Cuma dia komplen rebung tua.Tapi dia suka.
ReplyDeleteMemanglah, saya terliur menengok ikan goreng tumis jeruk tu .... lepas tu pulak puasa sekarang.... mana resepinye kak......
ReplyDeleteLupa lak nak memperkenalkan diri ... Zura ....
ReplyDelete