Pages

Sunday, December 6, 2009

Komando? Inspektor kebersihan?

Waktu: 6.20 pagi
Lokasi: Kampung, Pontian Johor.

Arahan 1: "Karang goreng bihun ngan long. Lada kisor dalam esbok, udang tepi sinki, sayur semua dah potong. Tinggal goreng aje"


Kita angguk-angguk. Gosok-gosok mata.

Waktu: 6.25 pagi
Arahan 2: "Jangan lambat goreng. Karang budak-budak lapor. Air tengah masak. Tuang je dalam teko. Teh ngan gula dah ada dalam teko. Buatkan badang White kopi."

"Haa"

Waktu 6.26
Arahan 3: " Jangan lupa. Karang tak sador pulak air kat dapur.

"Siappp"
" Apa yang siapnyer?"
"Ok, orang buat"

Senyap. Dia ngan boyfriend dia pi pasor. Baju dah siap basuh, siap sidai lagi. (Jangan harap nak cuci baju kalau bangun pukul 6.30 sebab mak abah dah bangun pukul 5.30)



Dulu cita-cita mak kita nak jadi Komando gaknya. Kita rasalah. He he he.


 Goreng cepat-cepat sebelum komandor balik Pasor. Kalo komando balik karang cam na?

 
 Bihun merah. Siapppp. Fuhhh!!.Selamat.

  
Mak balik. Bawak bihun putih pulak. 20 keping.
Beli ngan mamak depan pasor. Putu Mayam mamak ni memang sedap.


Psst: Dulu, arwah atok kak gerau sangatlah  takut kalau mak kak gerau nak balik kampung. Dia cakap " Inspektor kebersihan nak datang." Dan sekarang pun kak gerau takut kalau "Inspektor kebersihan nak datang". Semua kena kasik bersih. Esbok pun dia check. he he he.

 Lepas sarap, ajak mak pi Teso Kulai. Mak yang cun ngan tudung Ariani Ariana. Macam Ikin gitu.  Hari ni mak tak yah kemas. Bihun pun dah goreng.
Tapi...
Sebelum pergi mak sempat masak soto.

"Senang, karang malam tak kelam kabut masak"
Tak terlawan cara mak. Mak memang hebat.

15 comments:

  1. OOOoooo....patut lar kat blog nih ada sorang lagi ko-man-do, keh3...
    + lagi ngan insepekter...ngueh3..

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. salam kak gerau,

    ish ada komando...mesti berdisplin...elok ler cam tu...nur
    suker org yg berdisplin,cerewet dan rumah mesti nak bersih...itu yg best...apa2 pun mmg akak is the best.

    ReplyDelete
  4. oops tetinggal pulak omak akak is the best.

    ReplyDelete
  5. QJ, eh, sapa, kita heh.


    Nuridah, saja je, nak puji kita tapi malu-malu heh? he he he. Memang mak kita sangat lah berdisiplin.

    ReplyDelete
  6. rasanya mak2 memang camtu la kak. mak mar pun lebih kurang camtu jugak

    ReplyDelete
  7. untung org ada mak lagi nih... :(

    ReplyDelete
  8. Hehe Gerau, bunyinya mcm familiar aje. Komando jenis tu memang ada dimana2. Mcm diKLONkan pulak..

    ReplyDelete
  9. masa kecik2 dulu...
    apa perasaan anda bila dikomandokan sebegitu...

    ReplyDelete
  10. Anonymous7/12/09

    mom cannot be defeated by anyone...

    huhu~teringat lak mak di masa sihatnyer...x menang tangan buat tu, buat ni...lagik2 klu nk masakkan masakan kesukaan anak2nya...

    tp skang...mak hanya mampu duduk setempat...xkan bralih tanpa pertolongan sesapa...huhu~

    p/s tetiba iman terlalu merindui masa sihat mak....mak! i'll always love u...4ever!!...syahdu la plak!

    ReplyDelete
  11. Mar:Diaorang ni ada club kot. Club ibu-ibu komando . he he he.

    K Nor: Alhamdulillah.

    Somuffins: errr, awak cam tu gak ke? kita cam tu gak sebenornya. he he he. Keturunan lah katakan.

    Ibusinga: Kecik-kecik dulu rasa nak lari umah jeer. Tapi sekarang, tak heran sebab kita pun komando gak. ki ki ki.

    iman: memang kan kesian mak. Masa sihat dia memang paling sibuk. Apa kita nak semua dia masakkan.

    ReplyDelete
  12. Gerau, kita tak cam tu.. kita komando yg berhemah, ahaks.

    ReplyDelete
  13. bestnyer mak masak...lama x mkn masakan mak....putu mayam tu pon best...kat sri gombak, ade yg kaler ijo..sodap tu...

    ReplyDelete
  14. kak, terbayang kekomandoannya, hihi... ada sekali kita gi pontian, tetiba komando kata dia rindu, dia CIUM pipi kita - omaigod! BERMIMPIKAH AKU? komando jah, ok!! selalu mana ada main cium² ni...! torkojut den :)

    ReplyDelete
  15. salam gerau..
    akak baru nak komen n3 ni..sedey un ada sebenarnya..maklum la akak ni yatim piatu..x de mak ayah lagi..suker tgok gerau dgn mak gerau tu..seronok kan balik kg ada mak masak menu2 air tangan adia tu yg kita suker..x akan sama dgn 10 org mak angkat ke angkut ke pun...bila dpt nak g umah mak gerau ni..pontian x la jauh...nak jadi anak angkat komando boleh x ek??...serius ni...hehehe

    ReplyDelete