Pages

Wednesday, December 2, 2009

Cari Persamaan

Apa persamaan Antara Menara Condong Pisa


dengan...


Kuih Talam Ubi Ahkak? Ada persamaan tak?

Padanlah muka aku. Orang buat kuih talam, aku pun nak buat.
Tengok apa dah jadi?
Tetapi...Inilah kuih talam ubi  Sulung Kak Gerau.
Seumur hidup kak gerau, ini purse time kak gerau buat.
Setelah tergoda tengok talam ubi Kak Nor yang terrror memasak tu.

Tapi kak gerau bangga la, sebab bang badang makan beriya-iya. Katanya
" Condong pun condong la, janji sedap". Tapi tak boleh bawak majlis lah".

Cehhh.!!!

Tunjuk gambor kat mak kak gerau. Dia cakap.
"Mana ada orang buat kuih talam pat atas lebih tinggi daripada pat bawah. " Macam arkitek tak pass peksa. Kalo buat bangunan sah tumbang".


Kak Gerau: Dulu mak tak ajor pun kita buat ni.
Mak: Ko tak tanya pun!!
Padan muka aku lagi.

Psst: Tak peer kan... yang penting, Di mana ada kemahuan, di situ ada jalan. Di mana ada ubi, di situ ada talam. Boleh kee???

17 comments:

  1. Ape kater kak gerau terbalikkan jer talam tuh. Dapat la yg bawah lebih tinggi dari yang atas.hehehe... tp kena tambah cerucuk ler kot takut ranap plak menara pisa yuuu tue :D

    ReplyDelete
  2. salam...akak lagi tak pernah buat kueh talam ubi ni..tapi suker makan..anak-anak tak suker benda lembek camni...
    duduk kat shah alam upernya..hari jumaat ingat nak bawak imran gi wet world..dekat tak dgn umah kamu tak?lehlah belanja makan tengahari..gurau ajerrrr

    ReplyDelete
  3. ape kater Gerau baringkan je kuih talam tu..
    ala2 lapis broad band KOG

    ReplyDelete
  4. hhaha...talam ubi condong..!!
    kak gerau...condong pon condong ar..janji sedappp...i likeee~

    talam ubi ni mmg trmasuk dlm list antara kuih tradisional yg sey suko...kek saujana nih ado sorang akak tu jual kuih nih (x hengat lak namo eh...raso eh kak garue kot)...fuhhh...sekali sey makan RM2pon bule abis...sodap bona...ngeee~

    p/s buek ar talam ni cantek2 kak gerau...leh jual kek opis...ahaks~

    ReplyDelete
  5. cik gerau, walaupun rupamu tidak ku kenal, tetapi talam condongmu tetap menjadi pojaan hatekooo... ekekekkekeke..

    ReplyDelete
  6. Adoi laa... dalam demam-demam ni , tekak pahit lak, tengok talam ubi tu terus terliur.... Tak kira la condong ke meniarap ke... kak tie nak jugak!

    ReplyDelete
  7. Cari persamaan?
    er..nak tanya satu jer..
    dulu masa sekolah kan, ada tak gerau er...er...(tak jadi tanya dah!)...

    er..asalkan BB menjilat jari, kira dah hebat tu..apalagi bila BB kata condong pun condonglah....dlm maksud tu... hek3
    ( larriiiii....)

    ReplyDelete
  8. sedapnyer talam ubi.. dtg ni nak ngendeng.. ada lagi tak? tak per la kepala yg lebih dr bawah tu.. lagi syok tau..

    ReplyDelete
  9. Salam cik Gerau. First time masuk sini. Gerau ni memang kelakar, sonok baca cite kat sini. Condong2 pun ada gak kuih utk buat ngap, tu yg penting...hehe janji cedap!
    ..AlongRoz

    ReplyDelete
  10. adikblog: heey, ini idea memang nak kasi ranap kuih kak gerau.

    kak ina: waalaikumsalam. Kita bukan dok shah alam kak. Kita kat kota damansara. anak je sekolah shah alam.

    izat: ooo, KOG ada buat macam tu kaa? Bagus punya idea. Kalau dah dibaringkan sah sah jadi talam tumbang. ki ki ki

    Ina: kak gerau la tuuu. ki ki ki.Tak de maknanya. Ahkak memang tumpas kalau part buat kuih muih ni.

    Cikliz: Tidak kusangka talamku itu menjadi pujaan hatimu. ki ki ki.

    Tie: Kalau untuk orang demam, kak gerau rasa memang sesuai kalau makan talam meniarap. he he he

    QJ: Amboi QJ. apa maksud yang dalam tu QJ. Ahkak tak paham. sumpah ni. Kasi terang sikit.

    K Nor: Malu ooo kak Nor, malu. Tutup muka cikgu dah datang. Tu, la kan, masa cikgu tunjuk main-main, kan dah jadi talam condong. he he he

    Along Roz: Terima kasih kerana singgah umah kak gerau. Datang bawak budak montel tu tak?

    ReplyDelete
  11. tak paham? btol? er..jap eh, akak nak cari celite ( torchlight)...

    ReplyDelete
  12. hehehe..dah masuk perut, tak nampak dah menara condong kuih talam kak gerau tu..tapi kenyang tetap kenyang kan..mana dia kira condong ke tak condong.

    ReplyDelete
  13. salam kenal jugak..kuih talam kegemaran akak..nampak lembut kuih tu..mesti sedap..condong tak jadi hal..yang penting rase

    ReplyDelete
  14. QJ: betul, kita tak paham. Awat amik lampu suluh lak.Blurrrr

    Tirana: Iya la gak. Dalam perut dah jadi tonggang terbalik lagi ek. he he he

    Erne: Saje jeer, saja amik ati la tuuu. dah habis pun kuih tu. ki ki ki.

    ReplyDelete
  15. Ehm...sedap ! nampak lemak & bersari gitu..!!! Bentuk bukan ukuran tpi getaran kelembutan kuih talam tu...tgk pun dh dapt rasa UummmpHHHH !!!! nya.

    ReplyDelete
  16. Norli: Rupanya memang buruk. Tapi diaorang kata sedap. Sedap la kot.

    ReplyDelete
  17. sedapnye kuih talam kak gerau yg senget tu.....part atas tu yg sedap, senget pun sengetla kan..

    ReplyDelete