Pages

Monday, December 7, 2009

Ranges

Suatu hari di Kuala Pilah:

Seorang ibu menelefon anaknya kat Kuala Lumpur.
Sekali dail ...Tot tot ...Tot tot.
Dail lagi. ...Tot tot ...Tot tot.
Ibu: Mano poi budak ni? (Hati dah meradang dah.)

Telefon lagi...last kopek ni.

Trr Trrr, Trr Trr. (nada dering)

Anak: Hello, mak ya?

Ibu: Ekau poi mano, banyak kali dah omak tepon. Asyik Ranges yo. Tepon, tepon Ranges, Tepon-tepon Ranges.

Anak: Ranges?????

Ibu: Iyo la, bilo tepon yo bunyi  Tot... Tot... Tot...Tot.  Ranges manjang!!!

Anak: Oooo engaged . Esey ingatkan apo Ranges-ranges.(he he he)

Pandai mak cik tu buat lawak ek. Sekarang, itulah modal kitaorang kat opis bila telefon Ranges. Habis dah cerita. Meh makan sandwich orang yang tak ade idea nak makan apa. Selalupun tak de idea gak. 



 



 
 4 keping sorang. Alhamdulillah.

Psst: Kejadian benar berlaku pada kawan kak gerau ngan omak dia. Dia pun dok pening mana mak dia dapat kata tu. Nak tanya takut kecik hati katanya. Nak pitam kitaorang gelak masa dia cerita. 

17 comments:

  1. Jenuh menganga tuh!!
    he he

    ReplyDelete
  2. Hehehe... ranges pun ranges la makcik. Janji orang paham.heheh... lawak tul. :D
    Psst, time kasihh kak gerau. Sekarang dalam tempoh penyesuaian lagi antara Mikael dan Daddy nya. Kesian pagi sampai petang si keciit asik nk dokong jer. Berketul la orat lepas ni.heheh... kite pun pegi sekolah asik teringat Mikael je. Rasa nak cepat2 balik :(

    ReplyDelete
  3. Hish!!!! Sandwich mcm gini mmg sedap:P Sempoi!
    Salam kenal jgk dari mama. Nk panggil mcm mana yer? Dh follow.... :)

    ReplyDelete
  4. Anonymous7/12/09

    hahahah~

    klu kak gerau nak tau, orang nogori ni mmg pandai cipta2 kato baru nih taw!

    mcm arwah abah iman...ado eh dio kato abang sey baru boli peti ais baru jonamo 'Samseng'..pueh fikir apo mondo eh...ghupo2 eh...'Samsung'...huhu~

    p/s bilo2 t bwk ar sandwich tu kek opis...bule sey makan...ngeee~

    ReplyDelete
  5. salam kak gerau!!! lama tak singgah umah akak ni. rindu laa!! nk sikit sandwic!!!hii

    ReplyDelete
  6. salam kak,
    haha biasa lah orang tua kan, die bunyi soung ranges kut, hik2. terkejut tengok sangwish tu mule2, macam letak kubis sebijik hahaha. tapi last hasilnya sangat menyelerakan. Thats not just sandwich,,,,!!!! great mealllllll

    ReplyDelete
  7. gerau.... cm teringat kat ayah cm,dia cakap dia guna talipon republik..hehe rupanya dia guna public phone

    ReplyDelete
  8. ashley; bukan menganga tapi melopong lagi

    adikblog: kesian dia, kesian mikael, kesian Faiz. Insyaallah. mula-mula aje tuu. Nanti lama-lama ok la.

    mama hawa: Panggil gerau jeer.Janji panggil. Kita nyaut punya lah he he he

    iman: hoo, mesti tahan lasak la esbok tu. Samseng la katakan. ki ki ki

    ain: kita pun rindu awak. amik la, amik, amik 4, 4 ketul tu.

    Cikgu: Selamat hari-hari cikgu. lama cikgu balik kampung. Tak bawak sotong pulut kee?

    ibusinga: power, power ranges. ki ki ki

    cikmanggis: iya la, dioarang ni kelako ek. besok kita tua cam tu, cam na gaknyeer. harus ranges gak. he he he.

    ReplyDelete
  9. mak oi...berlapis sandwic tu. mengalahkan BigMac.

    ReplyDelete
  10. mula2 akak kawin dulu kan, masa raya tu gi lah kat umah mak sedaro hubby kek stet9 tu, skali masa nak balik, omak sedaro eh tanyo kek den :
    kalu nak poi umah ekau, apo kerop eh?
    ha? kerop?
    Akak n hubby tecongang2...lama gak lah! Pehtu baru lah hubby tingat..
    kan org dulu2 kalu hantar surat guna care-0f - wakil pos, tu yg dtgnya perkataan kerop tu!
    kerop tu alamat...
    keh3..

    ReplyDelete
  11. hahaahah...org lame kak.mcm tu la..best gak dgr diorg ckp..
    tapi best lagii akak py sandwich tu.hu2 nak gak

    ReplyDelete
  12. Muahahahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaahahahahahahha adoyaiiii apo la nak jadi ni kak oi. Mano la dio dapek Rangers tu..umang aii nak kono bosit ni kak, pocah poghut golak.

    ReplyDelete
  13. Dr Sam: Burger ni BigMc gak dr. Big Mcik gerau burger.

    QJ: Kerop??? he he he.

    Dahlia: Diaorang ni memang pandai buat lawaks.

    Abbot: Pocah poghut memang. ki ki ki.

    ReplyDelete
  14. hai sodap lah pulak negok roti tu..bak mai sikit..lapo ni x Bf lg baru balik jogging....

    ReplyDelete
  15. wahhhh datang pepagi dah siap ada sandwich ni bestttt.....

    ReplyDelete
  16. Ranges? Along pun tak pernah dengo lagi.. camna nk sebut? "renjes" atau "ra-nges"?

    ReplyDelete