Pages

Sunday, September 13, 2009

Beranakkan Ayam

Kalau manusia boleh beranakkan ayam,  banyak dah anak ayam gerau lahirkan. Jadilah gerau mak ayam  mak kandung kepada ayam-ayam tu.Manakan taknya, selama hampir sebulan posa, lebih 10 biji telur ayam dah gerau telan. Itu belum campur telur dadar ngan telur mata lembu. Tapi lauk ni lah best in the worrldd. Sambal Telur Derhaka.


Lawannya


Kacang buncis cair masak lemak campur udang. Letak santan cair-cair je. Jaga kesihatan. Iye la, tu. lagi pun kalu bulan posa ni banyak makan lemak pedih pulak perut.

Ikan siakap masak kicap . Ikan siakap masak? Aku yang masak, dia dapat nama lak. Mana ada jalan? Lebih adil dipanggil Masak Kicap Ikan Siakap.
Masak tu aje.  Penat kemas rumah. Lapp  almari tv. Lap kat situ je sebab habuk kat situ dah  5 inci tebal. Tempat lain baru 3 inci masih boleh tahan tengok. 
Psst: masa ni lah teringat bibik, kalau lah ada bibik, tak le, gerau me resdung sampai ke malam hari ni. Hanya sebab lap almari tv je.

20 comments:

  1. ye la kak gerau, saya pun ada la beberapa kali buat sambal telur ni, sedap bangettt...dah habis kemas rumah ke?

    ReplyDelete
  2. alaa kak gerau nih...da kena 'resdung' bru teringat bibik...ekeke~
    cuba ingat bibik dr awal2 dulu...confirm x de 'resdung' punyer...

    alaa...mane ade 'abg2 persona' plak nih! dulu kn server ofis dok masuk icu lame...tat's y x active ckit tuh...plus lak xde idea...huhu~tapi jgn bimbang...blog akk tetap ku follow...i followww...

    ReplyDelete
  3. wakakakak...sedap betoi nama sambal telur derhaka tu ye...mesti rasanya pun sedap gak!

    ReplyDelete
  4. Terima kasih sebab beri mama idea apa nak masak malam ni. Esh... sambal telur tu yang paling tak tahan tengok tu!

    ReplyDelete
  5. dasatnya nama sambal telur tuu!!! tp jgn makan telur byk sgt, nanti kolesterol naik. doktor kata lah.hehe

    ReplyDelete
  6. akak, awat nama derhaka?.. by the way, terus lapar tengok sambal telur.. tapi awat derhaka?.. and regunya mmg besh.. haiyoooooooooooooo, lapar, lapar, mcm budak kecik aje, hahaha

    ReplyDelete
  7. tak pahamla kak gerau.nape name die derhaka?

    ReplyDelete
  8. Mak doyah: best kan? mana habis nyeer. baru kabinet tv je. he he he

    anirun: u follow, i like. I luv u.

    cik Min: sedap cik min. Nama ada makna tu. nanti masak ye

    Mamafami: Nanti anto kat kita ek

    ain: Bulan posa, itulah makanan yang paling fofularr he he he

    HM: akak baru link sebab sambal tu nama dia sambal terlur derhaka. Dulu akak tak tau nak link. Hari ni baru tahu. Yahooo.

    damiqula: baru je tadi tahu macam mana nak link. ha ha ha. dah letak sebab sambal telur tu derhaka.

    ReplyDelete
  9. Saya buka gerai jual telur ayam sebelah rumah akak ye.....

    ReplyDelete
  10. sama jer..pose nih boleh bobos b****t ayam tuh meneran telur..time sahur paling senang kan.. pernh akk msk sup telur 2 biji jer.. coz masa tu telur berbaki 2 biji.. termenung ank2 n en hb camna nak mkn sup telor tuh.. padan mukaaaa..pandai2 lah nak mkn ek.. kehkehkeh.. terharu mak ayam klau tgok masa tuh..

    ReplyDelete
  11. hazila: tunggulah kita bertelur dulu, he he he

    dZhana: ki ki ki. Pening kepala. Macam mana nak bagi-bagi tu?

    ReplyDelete
  12. salam... tengok blog ni masa nak g keja.. alamaaakk. tergoda !!!!

    ReplyDelete
  13. salam...makanan kat sinipun apa kurangnya, melelh air liur sy nengoknya..salam kenal.

    ReplyDelete
  14. kak gerau...senang2 dtg umah amik kad raya ekh..!!!

    Selamat hari raya utk kak gerau sekeluarga dan maaf zahir batin!!!!

    ReplyDelete
  15. Kak gerau,

    Bonda dan ayahanda zura pun sama. Pilih kasih berlebihan. Kalau pasal kucing, masyaAllah, sanggup berhabis duit beribu-ribu, tak pernah nak komplen. Duit api naik 150.00 sebulan, komplen, siap marah lagi, cakap kitorang membazir letrik.

    ReplyDelete
  16. abg long:Jaga-jaga bang long.

    ZaiY: jemput masuk. Hidangan dah siap

    ain: tengah nguli doh biskut ni. karang petang.Terima kasih. Selamat Hari Raya untuk Ain sekeluarga.

    ReplyDelete
  17. Salam kak gerau!!!! byk kita miss telenovela akak lah!!! hihihi..... suke masuk sini mesti ketawa2 :D telur tu nmpk sedaplah!!! pas tu kan kat bwh tu kan mee siput haaaa...boleh bukak warung tepi jalan jual mee siput ekekeke..sedapnyerr!! lama tak makan!! huhuhu

    ReplyDelete
  18. Kak gerau tak usha bang badang amekkan bibik ke? heheh

    ReplyDelete
  19. harriz: Ha ha ha. Kecik hati kan? Ni zura yeer? Kita faham masalah awak. ha ha ha.

    ReplyDelete
  20. ija: Iye la, orang sibuk buat kuih, mana ada masa nak tengok gerak gerak khas. Best kan mee siput. kesian dia jauh. uwaa uwaa uwaa.

    aikblog: Usha?...Tak de maknanya. kak gerau la bibiknya. he he

    ReplyDelete