Lepas raya ni, fius kepala kak gerau banyak pulak yang rosak. 10 hari di hari raya, macam blurrr je. Banyak makan gaknya. Memang ya pun, nak gak-gak apa lak?
Tahun ni graya macam tak berapa best je. Takbir pun tak dengor. Padahal masjid dekat je ngan umah. Adakah?.....
A Tok imam sakit tekak?
B speaker surau orang pinjam?
C Telinga ahkak torek?
Tak pe lah. Raya kena raya jugak tak?
Suatu hari di pagi raya.
Burasak, makanan keturunan Daeng Celak, Daeng Merewah.
Serunding kelapa + udang kering. Serunding ni boleh simpan lama.
Daging beryani
Nasi Himpit
Sambal goreng buatan kak gerau ngan kak long gerau
Ayam masak merah
Lemang kurrr......(rezeki, rezeki gerau, kalau tak umpph, simpan jer)
Tempayan betul. Batang buluh tu memang ahkak simpan dik hoooi, tahun depan ahkak buat meriam buluh , ahkak bom umah dia. Boleh tak?
Lemang dipotong ala-ala berhiaskan reben untuk cover kekurrr....nya itu.
Eeh, bang badang. Sukanya dia nampak makanan.
Lodeh Mak Lodeh
Sambal kacang. Selalunya mak kita tak buat tapi sebab bang badang suka, Mak kita buat. Mak, mak kita buat special untuk dia.
Ahkak!!! dah balik ek... wendu i kat u. Penat hari2 kelek baby, kayuh beskal mai cini pintu asik konci jer. psst, Ahkak nk buat meriam buluh, salotep betul2 batang buluh tu tawww! karang TERletup umah sendirik pulakkk. hehehe
ReplyDeletegerau...besnya menu raya dia...nnt letakkan resepi sambal kelapa udang kering orang johor tu..sedapnyaa
ReplyDeletekak gerau!!!!!... dh start panas enjin yer, kita masih lam mood raya lg neh!!!... nk duit raya... hehehhee... sedap menu2 akak tuuu...
ReplyDeleteAhkak dah balik.
ReplyDeleteadikblog: he he he. Ahkak dah balik dik ooi. Kita pun gindu.Kesiannya dia kelek cinonet montel tu pi umah. Mesti lenguhkan. Kita bungkus memang buluh tu. Tunggulah tahun depan. he he he.
Cikmanggis: nanti kita tanya taukenya kat Johor ya cik manggis.
AnaWahid: ye ye ye, kita dah balik. Anaaaaaa. Kita tak jalan-jalan pun raya tahun ni, tak seberang BP pun.
ReplyDeleteKalau raya tahun depan ada masuk paper pasal muka bersepai kena meriam buluh, kita tahulah sape punya angkara.....hehehehe kak gerau kena lantik lawyer awal awal ye.
ReplyDeletewelcome back kak gerau!!! ada burasak tu..sapa yg daeng merewah ni, belah akak ke, hubby. abah saya org air baloi pontian..memang suku sakat daeng2 ni lah. tp abah sy tak reti buat burasak, selalu mkn ipar punya je, bawak dr pontian gak!!!
ReplyDeleteSalam masih raya lagi gerau..
ReplyDeleteAkak ni bukanlah dari keturunan daeng2 maupun dayang2..tp expert bab makan2 burasak n ketupat loi tu, selain serunding kelapa, akak makan burasak tu ngan ikan parang masak asam pedas, syedapnyer...
lepas berhijrah dr s'pore, akak pernahlah tinggal kat pekan nenas, jiran tetangga ramai yg bergelar bechik dan bachok, kiranya pandaila akak ni main lambai2 kat kepala lutuk, tido atas ranjang, minum dalam kaca hehee...
yak melok joka2!...
Salam kak gerau! celamat hari raye! duit raya ya sbb kita muda lagi nihhh :D.. alahaiii...mkn butter byk sgt kot tu yg blurr jer lagi tuuu hihihi....
ReplyDeletehazila: ha ha ha. memang bersepai. tang gigi dia la. ha ha ha
ReplyDeleteain: kita tempah dari orang kampung. tak tau cam mana masaknya pun. Belum ada lagi darah suku daeng-daeng ni.
QueenJ: Wah, terrornya QJ. Idak le teman tau apa maknanya tu. Teman tumpang duduk kampung diorang je.
Ijayuji: kak gerau rasa pun sebab tu la.
tak nmpk yg lain2 pun.. pi mane hah..main meriam ke.. naper bang badang tu solo jer.. hensem pulak tuh ...kihkihkih... kim salam ekk... cabuttttttttttttt.... SELAMAT HR RAYA, AMPUN BANYAK2...
ReplyDeleteDZana:yang lain tengah make up. Sat lagi nak bergambor la.
ReplyDeletekak gerau, nak hati tu sikit..sedapnya nampakkk....
ReplyDelete