Pages

Thursday, October 1, 2009

Ngada-ngada



Cerita 1: Pang kopang gibing-gibing (bunyi kompang)


Atuk Haji Man: Berdebar-debar la pulak.  Mana pengantin pompuan ni tak sampai lagi. Atuk dah lenguh dah ni. Duit hantaran pun semua dah langsai, takkan tak jadi pulak.

 Akhirnya.....

 

Atuk: Ha, mak we atuk dah mai dah. Alahai, mak we atuk manis medu. Senyum lah sikit. Masam aje. Tak suka atuk ke?

Mak we Hajjah Jah: Tok sah ngada-ngada ah, gatai sangat.


 Suka cucu-cucu tengok atuk gambor ngan mak we. Mak gerau memang susah kalau ajak amik gambor.
Cucu-cucu panggil mak kak gerau Mak tua. Apabila dipendekkan, maka jadilah Mak we. Sebenornya mak kak gerau masam je gambor sebab sorang lagi adik kak gerau tak balik graya. Itulah rupanya kalau jadi misi. Orang raya dia keja. Orang  keja, dia beraya. 


Yang pakai baju biru tu, semua anak kak gerau. Yang pakai baju bijik kundang tu anak sedara kak gerau.
 Cerita 2: Biskut raya kita.


Besekut Jerawat batu. Sesuey dengan rupa...Panggilnya besekut Snow. Ngada-ngada, duduk Malaysia, mana ada snow?


Besekut mix fruit. Buah campur-campur.Ni memang sedap. Gerau letak 15 biji je dalam balang kuih. Yang lain gerau makan sorang bawak pi tempat keja.


Besekut No Name. Ada kawan tak jadi amik. Kita sapu.

Biskut tak payah beri nama. 1Malaysia tau.


Ni kalau tak raya pun bersepah-sepah .Gerau pungut masuk balang bagi jangan sepah.


Yang ni buat. Ha ha ha ha ha. Tapi lekat, tak tanggal tau. KOG, kog kita punya lekat tau. EEhh, tetiba ahkak begitu membongkakkan diri. Lepas masak masuk peti ais. Memang melekat. Tak yah bakar-bakar.

Kuih yang no 1 tu, gerau beli, no 2 tu pun beli. no 3 tu,,, beli gak. no 4 ngan 5 tempah lepas tu bayor. Beli gak dak? no. 6 dan seterusnya pun beli gak. Yang last je buat.Ok la, tolong kawan, tolong diri sendiri .
Psst: Satu lagi balang isi kuih bangkit kelapa. Menyampah tengok..Lambat sangat nak loading gambor. Gerau ada beli dua lagi biskut ngan rempeyek.Tapi tak boleh isi semua dalam balang sebab balang 6 jeeerr. Tijah cakap, kalau beli lagi satu set kena beli lagi banyak kuih. Jadi besekut-besekut yang lain , tunggu giliran je la yeer.

Eh boleh pulak. Ngada-ngada betul. Ni lah bangkit kelapa tu.

13 comments:

  1. kuih snow tu saya ada makan masa kat umah akak tu kan...lupa lak, kuih lain, cam lupa lak kuih apa..

    ReplyDelete
  2. ihiks...mana satu kak gerau nye....

    ReplyDelete
  3. kehkehkeh... makwe n pakwe bergambor yer kak gerau... gambo anak2 makwe n pakwe mana!!!... heheheh

    ReplyDelete
  4. Kak Gerau ngan Bang Badang bersanding kat mane pulak? Nk jugak i tengok baju raya u yg vogue tuh. heheh... baju raya kite tak sampai2 lagi pon.. lekat kat negara mana tak tau ler...

    ReplyDelete
  5. mana gambar akak ngan abang badang? nak gak tengok. mesti cun melecun punyalah!!!

    psst...biskut snow tu sedap kan! sy beli satu balang, mkn sendiri aje.hihihi

    ReplyDelete
  6. mak doyah: iya la, biskut jerawat batu tu awak suka kan?

    cim min: kak gerau... he he he, ahkak ni penyegan. kah kah kah

    ana: anaknya? sapa la agaknya anaknya ek? he he

    adikblog: laaa. yee ke. kot=kot dah diterbangkan dik angin tersangkut kat negeri gohead gostand.

    ain: cun melecun? he he he. muka basah melencun ada la. ha ha ha.

    ReplyDelete
  7. ha ah lah...
    Gerau n Abang Badang tak bergambor lak...

    ReplyDelete
  8. Kak Gerau.. yuhuuu!!! kite datang lagi... nak curik besekut yg 15 bijik tue. heheh. Akak nak tau tak, ritu kite ade mimpi jumpa Kak Gerau tau. Mcm jejak kasih la lebey kurang. Tp baru kak Gerau nk kuar suara... toingggg! terus 'blackout'.. uish, tak sempat i nk dengo suara merdu u. heheh :D

    ReplyDelete
  9. ibusinga: gambor tapi....nanti...tok sah leh nengok kak gerau. mengerikan. he he he

    adikblog: ha ha haha.lawaksssnya ha ha ha gelak sorang-sorang kita kat opis. itu baru nak dengor suara, belum lagi bertentang mata. ki ki ki.bagusnya kalau dapat jumpa dalam mimpi tu boleh dukung acotet kan?

    ReplyDelete
  10. huyooo...kerek tak agak-agak! hahaha takat biskut melekat :p

    ReplyDelete
  11. ntahnye kak gerau ni, letak la gambo kak gerau bersanding ngan abang badang...

    ReplyDelete
  12. KOG: mestilah kerek. kita punyer melekatsss. hu hu

    makdoyah: kerusi lebih muatan nanti. he he he

    ReplyDelete
  13. panjangnye citerrr!!!!

    ReplyDelete