Pages

Tuesday, October 20, 2009

Bertingkat jadi setingkat?


Santan. Biasanya, kerana setan santan pulut binasa kan?



Belacan. Kerana Belacan? 



Haa, Kerana Belacan Mata Merana.



Lihat gambar yang tidak hingin anda tengok di bawah ini.



Kelopak mataku yang bertingkat-tingkat telah menjadi setingkat. Magik kan?

Kebengkakkan ini berlaku selepas 2 jam makan ikan bakar bercecahkan air asam berperisa belacan (yang dibeli).

Itu selepas 2 jam, selepas 4 jam, tiada apa yang dapat digambarkan sebab ahkak telah menjadi orang kurang upaya sepenuhnya. Punat kamera pun ahkak dah tak nampak.


Kerana belacan itu gak, kak gerau tak dapat pergi 2 open house. Geram punya pasal, petang tu pi giant. Yang syioknya, orang yang terpandang kak gerau, toleh 2 kali kat kak gerau. Adegan yang tak pernah sekalipun  jarang sekali  berlaku pada kak gerau. Mula-mula masa diorang pandang, gerau biase jeer. Ahkak redha jeer. 
Lama-lama, ahkak mula hanyut. Nak keluar Giannnnt, tanpa sedor Gerau jerit "Glamournya ahkak, glamournya ahkak"!!!, batinku jerit kuat-kuat. Dalam hati kata,sabor-sabor. Orang tengok mata kau okey. Mata ko yang menyonyong tu.



Dalam keta, akak sedar sapa akak. Lepas sedar diri, balik terus masak sambal goreng. Ambik semangkuk bawak depan tv. Sambil pejam suap, sambil suap pejam. 

Psst:  2 hari mata cemey. Masa menunggu bengkak  surut, nafsu makan gerau  tak pulak surut.Heran kan? Hey, kawan. Heran? Heran apa kebendanya, yang bengkak mata, bukan mulut ek. he he he, iya laa...


15 comments:

  1. gerau..kita belum pegi lagi insyaAllah esuk baru ke langkawi anak nikah malam jumaat ni.siannya mata yang menawan dah cemey sabo ye..makan sambal goreng sambil tenguk cite indon ke..

    ReplyDelete
  2. Ciannye ahkak... power rangers betul buhlacan tuh ye... kite pon kadang2 bernasib malang gini gak tau. Setahun sekali mcm tuh je.kihkihkih... tp kalo bengkak, sebelah mate je. Awat tak tau. Pastu pakej ngan telinga sekali.. tensi je :D

    ReplyDelete
  3. hihihiii..ciannya dierrr!!! akak allergic belacan ke..?? nasib baik bengkak mata je kan, klu bengkak mulut, x dpt le nak makan sambal goreng yg sedap itewww!!!

    ReplyDelete
  4. salam gerau..kelakarlah baca N3 kamu...sebab belacan mata binasa..apa nak buat..sedap punya pasal...sakit tanggunglah sendiri..maaf gurau ye..

    ReplyDelete
  5. Kak Gerau,
    Saman je kak, tokey belacan tu... (wakakakaka.....jgn saman saya dah ler)

    ReplyDelete
  6. alahan belacan la ni.. siannn.. smga cepat sembuh...

    ReplyDelete
  7. datin el: he he he, salah tarikh la gerau ni. selamat pengantin baru untuk anak datin el

    adikblog: memang power. awak pun sama ngan kak gerau. Mesti mikael pun allergic. Macam budak kentang kak gerau. kesian dia, ikut allergic macam kak gerau.

    ain: ahkak memang allergic gila punya allergic

    kak ina: memang padan muka kita sendiri. sendiri makan, sendiri tanggung

    hazila: taukeh belacan tu, Izzani pelakon tu ke? he he he

    dZhana: nasib badan

    ReplyDelete
  8. Salam kak gerau!! seram pulak tgk mata akak, alah belacan ke atau BELACAN BELI tu yg tak elok? huhuhu.... cepat2 sembuh nmpk punat kamera leh posing mkanan yg kjak gerau makan sbb selera ttp ada jerrr memanjang kan? ehehe..

    ReplyDelete
  9. salam kak gerau...tq ye kak sebab sudi dtg ke blog saya yg tak seberapa tu...

    alahai terkejut jugak tengok mata akak tu...allergic belacan ke??..sampai cam tu sekali...

    ReplyDelete
  10. salam kenal gerau, amat terhibur baca cerita gerau...mmg pandai gebang rupanya..izin makcik folo ye

    ReplyDelete
  11. sekarang dah tahu camana cara paling murah untuk buat kosmetik surgery mata supaya anggun gitu :)

    ReplyDelete
  12. kesiannya adik gerau ku!!!ini akibat udang geragau tu gerau!!

    ReplyDelete
  13. ija:dah, dah nampak dah punat kamera

    ima: gua kak gerau pun satu je. tak seberapa.

    makcik K: mak cik tangkap gambor, kantin ada orang jaga tak?. he he he

    drSam: betul doktor, jimat. tak yah guna anastetic, betul ke ejanya pun dr? takut karang, lain pulak maknanya.

    cikmanggis: macam sama aje ek, geragau ngan gerau. patut la, adik-beradik mana boleh makan adik-adik. Ketulahan la tu. he he he

    ReplyDelete
  14. Ya allah, teruknya mata ahkak, berapa kati belacan org yg masak tu letak sampai macam tu jadinya..isk..isk..isk..sian ahkak, tapi boleh pegi Giant tuh..heheheheh

    ReplyDelete
  15. mak doyah: tak kira. kita pi gian gak.

    ReplyDelete