Pages

Monday, October 26, 2009

Yang pertama kali pun


Teringin sangat nak buat benda ni. Beli dah biasa. Tapi teringin sangat nak buat sendiri. Seumur hidup, tak pernah buat.

Tepon 07 - 26...
Serius nampak.



Gerau: Helo mak. Mak, macam mana nak buat ..... ?
Mak: Hei, kau ni mengandung lagi ke? Apa ke mimpinya kau ni teringin nak buat benda tu.Tak pernah seumur hidup kau nak buat .Kau kata kau tak nak mengandung lagi. (Tu dia. Macam soalan tahanan ISA)
Gerau: Kalau mengandung je ke boleh buat benda tu mak? Lagi pun selagi hidup la nak buat. Besok dah mati, takkan nak cucuk kat kubur lak.

Mak: Banyaklah kau menjawab.Ha, tulis apa yang aku cakap. Karang jadi lain pulak.
Gerau: Alah, mak cakap je, orang ingat.
Mak: ketumbar, jintan putih, jintan manis, serai, bawang merah, kunyit, lebih sikit tak pe, bior cantik kaler dia, halia, lengkuas sikit, gula merah + gula putih. kisor semua. ketumbar ngan jintan-jintan tu kisor kasor-kasor, kalau tergigit sedap.
Gerau: Ok. Kalau jadi orang tak tepon, kalau tak jadi orang tepon.(macam gini punya anak pun ada?) Bye mak. Kalau tak jadi orang tepon tau.
Mak: Gasak ko lah.


Inilah bendanya yang teringin sangat nak buat. Laa, sate ke? He he he, aaaha, sate je. Gempak, macam nak bakor kambing sekor ek.
Setelah perap semalaman, aktiviti mencucuk lak. Tetiba je rasa syiok sendiri. Rasa nak sangkut bena kat depan rumah ajee, tulis  " Kita dah tahu buat sate sendiri ".
Berapa banyak? Sekor setengah ayam je. Itu pun jari luka-luka.


Hasil cucukan. Banyak jugak la dapat. Lebih 70 cucuk rasanya.


Bakor pulak. Bang badang tukang bakor.

Sate kak gerau.




Timun yang nipis-nipis tu si fucuk potong. Dia ingat nak buat sandwic gaknyerr. Sian anak aku.

Sate dalam bekas berkarat. Tak nyempat amik pinggan cantik pun. Mula-mula tu kering sikit, sebab bang badang bakor lama sangat. Lepas second round, dah ok.

Psst: Bila tanya bang badang, bang badang cakap, "Boleh tahan laa, macam sate kat pasar tani.". Okla kan. Yang pertama kali pun. Kuah kacang masih dalam periuk, malas nak amik gambor.


23 comments:

  1. Wah bestnye makan satey! umah kite skali setahun je satey ni. pastu bakor malam raya.. esok pagi raya satey dah ilang.... semua pakat ngap lepas bakor.

    ReplyDelete
  2. fuyooo...bestnya buat sate sendiri...satu kebanggaan jika cm berjaya bakar sate sendiri!!

    ReplyDelete
  3. salam kak gerau...amboi seronok sakan bunyinya dah pandai buat satey...bestkan bila percubaan pertama tu berhasil...

    ReplyDelete
  4. ada selitkan lemak tak kat tengah2 sate tu...?yang kenyal2 tu..'
    garangnya mak Gerau...
    :)

    ReplyDelete
  5. Soalan maut tu " Ko mengandung lagi ke". Alamak apasal tak war warkan buat sate? Boleh tumpang 2 kaki...

    ReplyDelete
  6. adikblog: memang pun. bang badang paling last makan sate tu, sebab dia tukang bakor

    cikmanggis: cuba lah, syiok pulak rasanya cikmanggis

    ima: memang seronok u

    ibusinga: mak kita memang brutal

    hazila: he he he, akak gerau dah tutup kilang, tak de ngandung lagi dah.

    ReplyDelete
  7. Hi KakGerau, wow mengancam sate buatan sendiri tuh erk! Love terasa lapar plak karang! Huhuhu! Ada lagi ker kak? ;)

    ReplyDelete
  8. Hihihi... mak Kak Gerau tanya soalan maut ek? Ngandung lagi ke? Dah tu, tanya direct to the point tak de main kias kias lagi tu! Hihihi.. best ooo dapat mak macam tu. Happening!

    *Clap* *clap* *clap* Kak Gerau dah pandai wat sate! Nanti open house leh wat sate sendiri!

    ReplyDelete
  9. kak gerau....bungkus satay 100 cucuk..bape sen satu eh..ni org ngandung minta beli ni...ekekekek...

    ReplyDelete
  10. buka blog ni terus bau satey :)

    ReplyDelete
  11. pandainyer bikin sate sendiri..leh niaga ni...hehe

    ReplyDelete
  12. Kak, ini saya dtg. Wah seronoknya baca gebang akak! Dah follow dah...

    ReplyDelete
  13. fuh, jadi latu. Mcm real kat restoren je. Tahniah2. Bagusnya klu semua rajin macam insan itu

    ReplyDelete
  14. bestnye sate,sy dulu kat jepun bakar sate dalam bilik.nasib baik tak kene tangkap pulis je

    ReplyDelete
  15. SALAM GERAU
    kalo citer bab amik gambo mane ley tinggal kalo jumpa kawan2 ke..g mane2 ke kan..blogger mmg mcm tu la..dah x ley pisah dgn amik pic tu..nak buat sate gak la mcm gerau..sedap kan lg buat sndri lg la nak letak byak ke besar ke isi ayam tu suker la..yg penting rempah perap tu cukup rasa lg yummy..resepi bonda lagi tu kan..

    ReplyDelete
  16. Anonymous27/10/09

    fuhhh...bako sate...beshhnyer!
    t, bule arr order yek kak gerau?..x yah order kt si hj sahmuri lagik..da arr nk amik satu hal..asyik jem jek! huhu~

    p/s lag 1, 4 e nxt jamuan opis, leh amik tender kat kak gerau! bule dpt diskaun...ngeee~

    ReplyDelete
  17. Salam kak gerauu!!! akak ni geli atilah!! sate tu sedapnyer!!!! nak jer mkn hari2 tp malas nak buat :D kalaulah boleh beli alangkah bagusnyer!!! :D

    ReplyDelete
  18. Mmg betol lah tu soklan ISA _ Ikut Suka Aku hee...kalau tau gerau bakor sate, gerenti akak tulun nyanyi, bior berasap arang tu tak nyala2, dengki nih pasal makan sate tak ajak akak!

    psst Gerau, dah dua ari kain baju akak tak kering2, Gerau dah luper janji ngan wasiat akak heh? kalu luper kang akak cucuk macam sate kang...

    ReplyDelete
  19. love: langsai dah love

    mamafami: memang,mak kita memang cam tu. Bila dia lemah lembut kita pulak pelik. Bila brutal yang syiok tu.

    cikmin: amik bau je la . Free aje. he he he

    Drsam: tajam betul hidung dr ek.

    cikgu Zam: selamat pagi cikgu. Kan kita anak murid cikgu. sebab tu pandai. he he he

    damiqula: nasib baik. kena tangkap kalu, tak balik malaysia ek.

    Nj: resepi mak bonda memang. sedap.he he he. syiok sendiri gerau ni

    anirun: tak yah order sahmuri. setakat order sate ayam 5, daging 3, lepas tu tukar 4 ayam 4 daging, order je kat kita. sep duit telefon. ahaksss ha ha ha

    ija: ala ija, janganlah gitu. Awak buat kuih grand-grand bagai. Kalu buat sate ni mesti macam kacang aje kan.

    QJ: eh, sumpah kak, dah 3 hari kita tak nyanyi sebab tangan luka cucuk sate. he he he. ada kena mengena ke, tangan sakit ngan mulut? ki ki ki.

    ReplyDelete
  20. salam kak gerau, adehhhh!! x tahan ngan lawal akak la.. kalau dtg sini mcm nak pocah porot den.. slumber la akak nih.. akak saay akak nampak sodap lar! anto NZ 50 cucuk buley??

    ReplyDelete
  21. nurkasih: la, awat tak order awal. Baru lepas anto 10 cucuk kat hujung taman ni. he he he.

    ReplyDelete
  22. "gasak ko lah"... hahha, boleh kubayangkan! kak, kalu dia org gi kl bagitau le, boleh kita menyemak² kat tepi² tumpang makan :)

    ReplyDelete
  23. KOG: Entah ye tah tidak ko tu, dik lin. Nyampah kita.

    ReplyDelete