Pages

Wednesday, October 28, 2009

Jom Curi Makan

5.00 petang - Kat Opis lagi
Pong pang pong pang, kong kang, kong kang, ha ha ha ha. Sembang-sembang, sembang, sembang. Tak hingat dunia. Tukang karut memang cam tu.
Tetiba telepon cikai kak gerau bunyi.

Isteri dah sampai umah? Isteri mesti dah ada kat umah bila suami balik. Jangan nak bertepuk bertampor ajer kat opis.
Sms daripada: Bang Badang

Tau aje orang bertepuk bertampor. Kak gerau kalau mengarut ngan geng meraban memang tak ingat asal usul. Pintu opis pun nampak blurr aje.

Tapi SMS ni lain macam aje. Kena balik nampaknya.

Sampai umah awal 5 minit jeer daripada bang badang.

" Kita makan luar nak? ma penat la. Sembang Keja banyak.Lagi pun bang badangkan dah dapat gaji kan.",
" Boleh".
Kak gerau cakap 100 patah kata, dia cakap sepatah je. Dia cakap banyak sikit bila sms aje. Itupun nasib kalau dia nak balas.


Ni lah tempat kita makan. Dah lama gak tak makan luar.


Air kosong, air limau, air plum, air sirap cincau.


Nasi goreng Kampung. RM 6.00. Sepinggan hentak untuk Fucuk


Nasi ayam merah. RM 6.00. Sepinggan hentak untuk Soo Hoon


Secotet Prawn Dim Sum. RM 3.50 untuk kak gerau. Akak bajet jeer.


Sizzling Tofu Egg. Sekapal: RM 10


Sotong goreng rangup selori: RM 18


 Sos sotong. Walllaa. Tak de herga. Sepakej ngan sotong leer.


Mihun tomyam se kolah surau : RM 6.50 untuk bang badang. Buat amik wuduk pun cukup. Banyak betul sup tomyam nyeer.


Nasi Pataya RM 7 untuk kentang.Kentang memang order ni aje. Itu aje yang dia tau sebut sebenornya.


Nasi goreng cendawan. RM 6 gak. Ini untuk sapa ek.
Bang badang dah ada. kak gerau pun dah adeer. Order ala-ala bajet lagi. Kentang, fucuk ngan soo hoon pun dah ada.
He he he. Ini ahkak punyer gak. Tapi kongsi ngan anak-anak ngan bang badang laa. Dim sum tu pun kongsi tau. Sebenornya, tak de sapa-sapa kisah pun ek. Yang melantak kak gerau. Yang bayor bang badang. Yang gedabak Ahkakkkkk. Tak ifek blog pun.
 


Inilah kedainya. Jom Curi Makan. Kalau baca dari Jauh. Kalau close up, Jom Cari Makan. Makanan kak gerau kasi **** setengah bintang. Memang sedap. Terutamanya Nasi goreng kampung dia. Terjongket makan. Kedai ni kat Kota Damansara. Sederet ngan Restoran Kayu. Pau panas-panas pun ada.
Psst: Kuantiti makanannya memang setaraf kontena semua. Memang sesuai untuk yang suka melantak. Balik umah semua terbongkang.
* Untuk yang bertandang awal, ada sikit perubahan harga setelah di semak kat bil. Semalam tu, letak harga berdasarkan sekali imbas tengok kat bil. Bila tengok betul-betul pagi ni baru nampak yang betul. Ye laa, curi-curi makan. he he he.





18 comments:

  1. Hi, I was at MamaFami's pondok and noticed your callsign, 'geraugebang'.
    Bahasa saya sebelum Merdeka, very jurassic, I ta'pernah see or read this word.
    Apa meaning tu?

    If I remember 'gerau' maybe mean naughty?
    Only recently I learned from my friends, 'gigit jari, lintang pukang', ha ha.
    Saya nak improve my bahasa....

    You have a pleasant week and keep a song in your heart.
    By the way, I love the dishes and makan place this posting. Best regards, lee.

    ReplyDelete
  2. kak gerau, pandai tipu bang badang kata penat keje, sebenarnya penat gelakkan..hehehe..teringat zaman2 kita gelak time makan lunch masa kat opis lama, lepas makan mesti abang nam join kita sembang2, lepas tu gelak sampai nak pecah opis , ingat tak kak Anirun yg suka buat dialog sendiri, bang nam cerita pasal jiran dia yang gila yg kata dia gemuk tu...bestnyer..nak gebang2 dn gelak-gelak tak ingat dunia macam dulu....huhuhuh..lagi satu bila petang lepas kul 5, kita duduk lepak baca surat kabo kat tempat meeting tu, gelak sampai nak mampos...+ ngan bang nam duk ulas berita dalam surat kabo...best kan.....tapi, makanan yang segedabak tu memang nampak best...terliur saya tengok..

    ReplyDelete
  3. gerau akak nak makanan yang sekapal tu..malam malam ni lapar la pulak

    ReplyDelete
  4. salam kak gerau...byk gak miss n3 akak ni. nape la tak masuk dlm dashbord saya new n3 akak ekh..?? heran campur musykil saya!!

    seronoknya baru dapat gaji enjoy2 makan kat luar!!! saya ni dah nak kat sebulan tak santai2 makan luar. slalunya main bungkuss aje. laki x de ni, maleh sungguh!!!

    tapi kan bila tengok sotong goreng tepung selori akak tuh, esok plan nak gi makan seafood lah!! nak melantak habis2an!!!hehehe

    ReplyDelete
  5. macam babg badang tau2 je ..
    ada cctv kot...

    ReplyDelete
  6. ahkak, harga food mcm mahal, sumer 7 above, hehe, tpi kalau banyak n sodap kot mungkin berbaloi ye dak..

    abg badang terror ek budget, pas tuh ahkak pun terror aje budget balik ngam2 aje sampai dulu sikit.. :)

    ReplyDelete
  7. Anonymous28/10/09

    hahaaaa...
    lawaks tol..sekapal ade, selori, ade, se kolah ade...mcm2 ade..ngeee~

    owhhhh...patutla ptg tuh mcm denga jek hiruk-pikuk dtg dr pantry...ghupe2nyer kak gerau & e geng...huhu~ bergegar pantry tau..!

    fuyooo..!manyaknye order! tp klu abih x pe la kan!...x membazir...teeeet~

    p/s bile lak nk g restoran tuh ya? ahaks~

    ReplyDelete
  8. nikamtnye menu akak, kreatif ye empunya kedai tu, "jom curi makan". Boleh gak klu kite kritiskan ckit, kite tukar kepada yang lagi best "jom makan dan lari" hahaha.
    terima kasih kak kerana sudi melawat blog saya. Setinggi penghargaan diucapkan. Semoga hidup sentiasa bahagia. Amin

    ReplyDelete
  9. Har3...tak abes2 lar gelagat calon raja lawak nih!! keras peyut dah nih!
    Semalam kata mcm dah nak kena meroyan bendera Jepon, tp baik punya lantak nampak!

    psst Gerau, sian anne dah lama tunggu awak kat dapur akak, gi ler jenguk dia, dah nak naik kering dah, kain baju akak jer yg selalu basah pasal ujan tiap2 ptg, why huh?

    ReplyDelete
  10. uncle lee: really classic word uncle lee. gerau - chef la uncle lee.

    mak doyah: ha ha ha. selalu kita kena marah ngan bang badang sebab sembang memanjang. Dulu dah lama dia tunggu kak gerau tak turun lagi kan. Sembang ngan mak doyah, bang nam, n the geng la.

    cikmanggis: memang sekapal cikmanggis. kebontang makan. Banyak betul.

    ain: sian ain. cubaan. Bayangkan suami ain ada kat depan mesti selera punya nak makan luar.

    ibusinga: memang dia dah jangka. Sebab itu memang kerja kak gerau. he he he

    hantumakan: salah letak harga la, murah singgit, tiap satu. he he he. tapi best wak. Puas makan.

    anirun: bergegar yee? ha ha ha, semua tempat kita boleh sembang. kat pantry pun jadi...

    CikguZam:Waalaikum salam cikgu. he he he. Amboi, mentang-mentang cikgu, siap kritis n kreatif. Jom makan free. Lepas makan cabut lari. he he he. lagi kritis.

    QJ: Itu jiran QJ yang nyanyi la.he he he

    ReplyDelete
  11. setuju2 ahak..ahak...

    ReplyDelete
  12. Kak Gerau, sotong goreng rangup tue sangat ler menggoda... rasa nak pegi celup celup jugak ler... memang macam jalan2 curi makan label dia tuh.heheh

    ReplyDelete
  13. salam singgah,

    unik sungguh nama "geraugebang"

    bila tengok makanan yg diorder tu sungguh menyelerakan...mcm nak tumpang sekaki aje...ish2 terliur kita kat sini.

    ReplyDelete
  14. Kak Gerau...sekapal sotong celup tepung tu...mahal erk...!rasa macam RM18 boleh dapat sekilo lebih....ngeri...

    ReplyDelete
  15. CikguZam: hai cikgu. Dah siap tanda semua buku murid? he he he

    adikblog: memang sedap. Cecahnya pun sedap dik oi. Lepas celup, jamahkan sikit kat mulut mikael. Bior dia pandai makan pedas ya. he he he

    Nur: Sian Nur. Kak gerau dah balik dah.Tak leh le tumpang sekaki payung. he he

    watierman: Tapi banyak sangat sotongnya. Tu saiz m. Kalau L lagi banyak. Puas laa.

    ReplyDelete
  16. kak gerauuu!!! sedapnyer tom yum yg se kolah tuuuuuu sesuwai lah mcm kita jugak g restoren tu ya untuk yg nak melantak sahaja balik umah terbongkang!! ekekeke.....

    ReplyDelete
  17. geraugebang,

    sotong tuh nampak sedapnmyaaa..
    hari tu masa mkn kat kayu park betuul2 depan kedai ni...
    iskk..kalau tau sedap..makaan sini jek..
    :)

    ReplyDelete
  18. ija: memang sedap. tapi kalau dah se kolah, mana laratnya sedut semua.

    catz: Memang sedap catz. Lain kali pi makan situ tau.Dim sum ngan pau dia pun sodap catz.

    ReplyDelete