Pages

Sunday, November 15, 2009

Membuak-buak

Tetiba je keinginan membuak-buak dan memuncak. Kena marah pun sanggup. Nak jugak.

Bang Badang (BB): Kenapa ngada-ngada sangat ni? 
G: Hai terhingin pun ngada-ngada.
BB: Kalau mengidam, mengandung tak pe jugak.
G: Amboi, nak tunggu mengandung baru dapat? kadang-kadang kalau orang buang tabiat pun terhingin gak.
BB: Ngada-ngada.Tengok, bila nak sampai ni?

Cakap banyak pun sakit hati. Baik diam. Tapi dalam diam tu, mulut mengonyet-nyonget gak. Hidung kak gerau, kak gerau kembang-kembangkan. Sib baik jalan tak berapa jam. Cepat sikit sampai.

BB: Cepat. Kat sini bukan boleh lama-lama parking.
G: Iya laa, iya laaa.


Inilah target utama kak gerau. Karipap Ikea. 1/2 dozen 5.50. Kak gerau beli sedozen. Boleh simpan dalam esbok. Bahagian kita, kita gigit sikit-sikit supaya lambat habis.
 
Beli kuih serban singh ni sebab ada promosi. Kak gerau je suka makan. Fucuk siap kuarkan balik. Cinnamon roll ni rm 1.50 seketul.

 
Dalam perjalanan balik umah  nampak orang tengah punggah durian dari lori. BB berhenti sebab terhingin nak makan durian ngan pulut santan. Eeehhh, dia terhingin boleh lak. Tak yah tunggu mengandung ke?

 
Petang tu makan pulut + durian + santan. Lepas tu dia siap tanya.

BB: Orang Johor tak makan ni heh? Tak pernah tengok mak buat bila dapat banyak durian?
G: Eeh, sori. Makanlah. (Wave volume kak gerau tetiba je menaik) Kita siap makan nasi + santan + durian + gula lagi tau. Tapi keluarga kita tak suka makan pulut sangat. Pulut Hangin.

Bila sebut Orang Johor , tetiba je ahkak hangin seluruh badan, walhal secubit durian ngan pulut pun ahkak belum colek ke mulut dan kak gerau bukanlah kenegerian sangat.Ahkak tak kenegerian???? Tengok? hangin lagi.

Psst: Memang mak kak gerau jarang masak pulut. Mak kita masak pulut kuning jeer. Itu pun bila kita menang apa-apa pertandingan atau dapat  nombor 10 1 dalam kelas. Atau pun bila kita nak kawin sebab nak cucuk bunga pahar. Kan mak kan?

18 comments:

  1. makan sedap tayang2 heh?
    gambor derian tu part yg paling syiok plak tu?

    lom makan pulut pun dah hangin?
    apa2 lar Gerau....

    ReplyDelete
  2. Amboi di tayang tayang derian berlonggok tuh... geram jer tengok. kite suke derian gak. pulut derian kureng... :)

    ReplyDelete
  3. kita rasa kaann...
    kalau BB dengan AyahSinga jumpa..mesti boleh berkawan baik...
    sama je ayat2 menghanginkan yg dikeluarkan...

    ReplyDelete
  4. hubby kita pun suka sebut...org johor mcm ni...org johor mcm tuuu!! kdg2 angin gak wlupun kita pun johor gakkkk!!!

    ReplyDelete
  5. Tu la kak, belum makan pulut dah berhangin. Lepas makan maunya bertaufan.....

    ReplyDelete
  6. Anonymous15/11/09

    alaaa kak gerau..
    dlm ngantuk2 ms cuaca mendung2 bayu ni..nampak pulut ngan durian...sedapppnyeee...!

    sedap sgt ke karipap ikea tuh kak gerau? smpai sanggup meredah trafik..?? nanti bg kite rasa yek?..ngeee~

    ape ar kak gerau ni...sesekali biarlah BB nak mengidam...die mengidam x susah nak dpt pon...tepi jalan pon bule...hehe~
    (lme x jumpe BB...pewut da slim ker??huhu~)

    p/s hehe~kite ade beli dvd citer korea tau...drama trbaru..tp x hengat langsung tajuknyer...huhu~

    ReplyDelete
  7. cik gerau, cikliz stim jek nengok pulut ngan durian tu.. dah berjejeran air liur ni ha.. tapi in 'real life', cikliz tak berapa sangat makan derian.. entah kenapa lepas beranak dulu terus cikliz putuskan hubungan dengan derian.. hhehhehe, bau jek boleh pening! kalau dulu dengar orang buat statement tu, mmg cikliz hangin.. sekarang dah kene batang idung sendiri, ha ambek ko!!

    ReplyDelete
  8. Alahai, naper ni Gerau...asik hanginnn jek... bawak bertenang. Tapi kelakarlah baca Gerau hangin dengan BB. Ahakss... ala BB tu dia tak kuasa nak redah jam ler tu. Kalau kitalah, kalau tahu tempat tu payan nak parking ke atau jam nak pergi ke, eee rentikan je la. Tak kuasa ajak. Daripada dia dok 'menyanyi' dalam kereta, ku lebih rela buat buat lupa pada keinginanku itewww... ahaks...

    ReplyDelete
  9. akak, laki kita pun pandai ketagihan makanan ikea esp cinnamon roll roti sarban itu, hehe

    ReplyDelete
  10. QJ: QJpun suka derian pulut ya. Kita suka tapi hangin memang. So daripada hangin, baik tahan. Itu sebab hangin sudah beralih ke BB.

    adikblog: Kat sana ada tak derian? tempoyak? he he he. Yang ni QJ takut.

    IB: iya la, boleh kamcing gak nyerr. Ayat diaorang ni selalu menghanginkan kita ek.

    ain: Johor ngan Johor pun hangin? he he he. Angin selat tebrau ni.

    haliza: Hampir taufan dik oooi.

    anirun: Dia bawak keta, jadi kita tak leh komplen banyak. Nanti dia tinggal kat tepi highway cam na. ha ha ha.

    Cik Liz: Heeit, tak alih-alih je tak suka derian? Apo kono eeeh.Kocik hati dorian tu.

    Mamafami: Nyanyian sumbang lak tu ek. Tak larat dengornyeer. Memang jam area tu pun. Tu yang dia dok nyanyi tu.

    hantumakan: Iya ke? Kuih serban tu gak minatnya? Minat kuih ke, atau kamu yang minat barang kat ikea tu. he he he.

    ReplyDelete
  11. pehhhh windu sama karipap IKEA lah!!

    ReplyDelete
  12. Pulut durian ??? aduhhhhhhhh
    ngidam2........

    ReplyDelete
  13. sib baik angin..jgn taufan udah ler..

    ReplyDelete
  14. fulamak!!pulut durian..sedapnya gerau..cm suka durian..tak kira pulut durian,bubur durian asalkan durian..tempoyak,lempuk durian!!

    ReplyDelete
  15. salam gerau..pekabo..tumpang telan airlioq jelah..

    ReplyDelete
  16. Salam kak gerau!!! akak rindu kat kita tak????? rindu tak??? rindu lah rindulah!!!!! ehehe.... kitanyer line menggong2 lagi ni kak tu yg keras kejung tak leh bertenet :D eeeeeee...derian tuuu teserlah kelmbutan dia mcm tuan yg makan tuu :D kan kan kan!!!!

    ReplyDelete
  17. adusss.. derian pulakk...

    ReplyDelete
  18. xim: Kalau dah lama tak pekena, rindu kan. Pi la, beli sendiri. he he he

    cikgu: Ada apa-apa ke mengidam. Mu ni cikgu.

    kzai: kalau taufan telingkup semua durian-durian tu.

    CM: amboi cik manggis. Fanatik durian. Tapi kulit derian tak makann kan? he he he

    Datin: Amboi datin, glamour jadi mak pengantin. Biru terang menderang warna baju. (kita tengok kat blog CM) Mesti letih habis kan. Lepas ni cikmanggis lak.

    ija: rinduuuuuu. Tapi kita ada gak lalu kat umah awak. he he he. Lembut? Kak gerau lembut????

    dZhana: Derian la pulak. Sebiji 8 hinggit.

    ReplyDelete