Pukul 4 kepala dah berkecamuk pikir nak masak apa untuk buka puasa. Gerau memang cam tu. kalau nak masak, pikir punya lama. Pikir, pikir pikir, pikir punya pikir selalunya last-last tak masak sebab penat pikir. Dah tu, hari ni pukul 4. 10 minit baru pikir. Sambil panaskan enjin kereta kebal gerau, pikir lagi.
*** Sambal cili padi ikan bilis.
Cehh, ingatkan grand sangat. Susah gak apa buat ni. Ikan bilis kena kopek dulu. Takkan nak makan hasil kumbahan.
***
Siakap Sebatang Kara.
Tak de hias-hias bagai. Siakap aje terkontang-kanting. Lepas tu simbah dengan kuah Masam-masam manis. Kalau letak sayur-mayur, tak de siapa pun sentuh. Last-last ke perut gerau. Padahal kita bukan makan banyak sangat. Diaorang selalu paksa tau.
***
Lemak John Labu.
Popia bersira. Beli kat pasar asnaf sek 3 Shah Alam. Sedap ni.
Seri Muka Ku pun beli kat suku sakat yang atas gak. Tak tipu. Memang sedap.
***
Tepung Go Mak.
***
Yang patut di panggil Tepung Cannot Go Mak . Alahai. Rasanya? Cuba amik tepung gandum dari plastik , terus suap dalam mulut 2, 3 sudu. Itulah rasanya. Oklah at least rasa tepung gak.
Psst: Ok la. Tak larat nak gebang hari ni. Mata pun dah kena sendal dengan batang mancis ni. Selamat Malam Semua. Selamat Bersahur.
hihihi...tepung cannot go mak kak ekh?? tp betullah kak, memang selalunya alat2 rasa tepung aje. tak baikkan jual cam tu!!!
ReplyDeletesedaplah sayur labu akak tu. lama tak makan. koci labu selalu lah saya makan.hehe
hehehhe..naik kereta kebal sekarang ek? Gi berperang ke mana kak gerau?
ReplyDeleteSedap sambal bilis tu..makan lak dengan sayur labu...umpphhh...lepas tu hangin satu badan..heheheheh
bilis cili api dan sayur labu mmg kamcing!sedap woo..kereta kebal?hihi
ReplyDeletegerau..banyaknya kuih muih..kurangkan manis tau..heee..sedapnya sambal bilis cili api tapi klu kita makan mesti dok ulangalik melawat kebank..menyimpan..lagi kering lagi sedapkan..
ReplyDeleteAin: Tak baik tau. Aniaya bulan posa kan. Tak pe la, akak gerau redha.he he he
ReplyDeleteMak doyah: Ha,sekarang naik keta kebal.Semua orang takut nak langgar. he he
cikmanggis? memang ngam, ngam ngam soy. he he he.
datin El: Gerau pun selalu wat cam tu. panaskan makan balik.reuse.he he he
salam kenal kak Gerau..
ReplyDeleteterliur tengok kuih muih..lauk pauk melayu bulan puasa ni :)
bestnyer dah ler poser ni telan ayak liur jerlah..hehe
ReplyDeletesalam kenal gak...i follow u...nanti leh ler pollow i lek...hehe
sedap menu berbuka akak, lam duk berpikir amik ko 3-4 jenis leh siap, kita kalo dok pikir2... paling banyak 2 jenis jer... kehkehkeh
ReplyDeletebnyknye kuah siakap sampai tak nampak rupe bentuk siakap yang indah tu hehe
ReplyDeletebiase sweet sour org boh bwg bnyk2 konon nak hias,tapi last2 buang jugak kan.baik kosong je:)
TTMum:Ciannya dia terliur.Jilat bibir la ya, ambil berkat.
ReplyDeletePosh: Yes after this i follow u. he he he
Ana: lama pikir memang. penat pikir daripada penat masak.
dami: he he he. hilang kehensomen siakap ek.
salam gerau gebang...hari-hari fening kepala nak masak apa kan...walaupun dlm peti byk stok makanan..biasalah tu kan..
ReplyDeletetenguk cili api ikan bilis tu menawan kalbu..tapi fikirkan bahana ulang alik ke bank...kiv dululah..
kak Ina: tension kan kak. Oo, akak pun ulang alik ke bank. makan apa gaknya ye.
ReplyDeletekih kih kih...
ReplyDeletecan not go mak...
ada je idea gerau ni...
:)
Kak gerau trade-in motor amek kete kebal pulak ke? lepas ni pakai kaftan belah kat ketiak pon owang tak nampak dah la...
ReplyDeleteibu singa: yes really can not go mak. i told u.
ReplyDeleteadikblog: dak eh, mana boleh trade ini motor tu, susah nak merempit nanti. he he he