Pages

Thursday, August 27, 2009

Can Not Go Mak

Pukul 4 kepala dah berkecamuk pikir nak masak apa untuk buka puasa. Gerau memang cam tu. kalau nak masak, pikir punya lama. Pikir, pikir pikir, pikir punya pikir selalunya last-last tak masak sebab penat pikir. Dah tu, hari ni pukul 4. 10 minit baru pikir. Sambil panaskan enjin kereta kebal gerau, pikir lagi.

*** Sambal cili padi ikan bilis.

Cehh, ingatkan grand sangat. Susah gak apa buat ni. Ikan bilis kena kopek dulu. Takkan nak makan hasil kumbahan.
***
Siakap Sebatang Kara.
Tak de hias-hias bagai. Siakap aje terkontang-kanting. Lepas tu simbah dengan kuah Masam-masam manis. Kalau letak sayur-mayur, tak de siapa pun sentuh. Last-last ke perut gerau. Padahal kita bukan makan banyak sangat. Diaorang selalu paksa tau.
***

Lemak John Labu.

Popia bersira. Beli kat pasar asnaf sek 3 Shah Alam. Sedap ni.

Karipap merry go-round. Beli kat pasar asnaf gak.
Seri Muka Ku pun beli kat suku sakat yang atas gak. Tak tipu. Memang sedap.
***
Tepung Go Mak.
***
Yang patut di panggil Tepung Cannot Go Mak . Alahai. Rasanya? Cuba amik tepung gandum dari plastik , terus suap dalam mulut 2, 3 sudu. Itulah rasanya. Oklah at least rasa tepung gak.
Psst: Ok la. Tak larat nak gebang hari ni. Mata pun dah kena sendal dengan batang mancis ni. Selamat Malam Semua. Selamat Bersahur.

15 comments:

  1. hihihi...tepung cannot go mak kak ekh?? tp betullah kak, memang selalunya alat2 rasa tepung aje. tak baikkan jual cam tu!!!

    sedaplah sayur labu akak tu. lama tak makan. koci labu selalu lah saya makan.hehe

    ReplyDelete
  2. hehehhe..naik kereta kebal sekarang ek? Gi berperang ke mana kak gerau?
    Sedap sambal bilis tu..makan lak dengan sayur labu...umpphhh...lepas tu hangin satu badan..heheheheh

    ReplyDelete
  3. bilis cili api dan sayur labu mmg kamcing!sedap woo..kereta kebal?hihi

    ReplyDelete
  4. gerau..banyaknya kuih muih..kurangkan manis tau..heee..sedapnya sambal bilis cili api tapi klu kita makan mesti dok ulangalik melawat kebank..menyimpan..lagi kering lagi sedapkan..

    ReplyDelete
  5. Ain: Tak baik tau. Aniaya bulan posa kan. Tak pe la, akak gerau redha.he he he

    Mak doyah: Ha,sekarang naik keta kebal.Semua orang takut nak langgar. he he

    cikmanggis? memang ngam, ngam ngam soy. he he he.

    datin El: Gerau pun selalu wat cam tu. panaskan makan balik.reuse.he he he

    ReplyDelete
  6. salam kenal kak Gerau..

    terliur tengok kuih muih..lauk pauk melayu bulan puasa ni :)

    ReplyDelete
  7. bestnyer dah ler poser ni telan ayak liur jerlah..hehe

    salam kenal gak...i follow u...nanti leh ler pollow i lek...hehe

    ReplyDelete
  8. sedap menu berbuka akak, lam duk berpikir amik ko 3-4 jenis leh siap, kita kalo dok pikir2... paling banyak 2 jenis jer... kehkehkeh

    ReplyDelete
  9. bnyknye kuah siakap sampai tak nampak rupe bentuk siakap yang indah tu hehe

    biase sweet sour org boh bwg bnyk2 konon nak hias,tapi last2 buang jugak kan.baik kosong je:)

    ReplyDelete
  10. TTMum:Ciannya dia terliur.Jilat bibir la ya, ambil berkat.

    Posh: Yes after this i follow u. he he he

    Ana: lama pikir memang. penat pikir daripada penat masak.

    dami: he he he. hilang kehensomen siakap ek.

    ReplyDelete
  11. salam gerau gebang...hari-hari fening kepala nak masak apa kan...walaupun dlm peti byk stok makanan..biasalah tu kan..


    tenguk cili api ikan bilis tu menawan kalbu..tapi fikirkan bahana ulang alik ke bank...kiv dululah..

    ReplyDelete
  12. kak Ina: tension kan kak. Oo, akak pun ulang alik ke bank. makan apa gaknya ye.

    ReplyDelete
  13. kih kih kih...
    can not go mak...
    ada je idea gerau ni...
    :)

    ReplyDelete
  14. Kak gerau trade-in motor amek kete kebal pulak ke? lepas ni pakai kaftan belah kat ketiak pon owang tak nampak dah la...

    ReplyDelete
  15. ibu singa: yes really can not go mak. i told u.

    adikblog: dak eh, mana boleh trade ini motor tu, susah nak merempit nanti. he he he

    ReplyDelete