Pages

Saturday, August 1, 2009

Dugong Tongsan Style

Wo shi Gerau. Wo si huan gebang. Wo te mama shi tongsan taiwan. Wo te papa shi kemelayuan. Ha. Tak kisah le kamuorang paham ke tidak yang penting ini cakap cina tongsan. Keturunan darah daging gerau. Ini semua gara-gara makan kat sini.
Chinese Muslim food Paradise Sdn. Bhd. Kat Tesco Shah Alam. Kat Subang Jaya n Puchong pun ada. Saja je tunjuk bunting ni sebab ada tanda plak jalan-jalan melantak.
Muka pekerjanya bukan macam Cina Jinjang atau Cina sungai Wang. Tapi sebiji muka Cina sarkas. Yang suka pusing-pusing pinggan guna kaki tu. Suka tengok diaorang. Pipi diaorangPink sangat . Ndak-ndak muka pak cik cina, taukeh kedai ni.Comel. Rasa nak cubit aje muka dia. Pak kal lah.
Gerau order. Beef noodle Zhanzou Style dengan Stir fried Noodle Xiang Jiang Style. Tengah tunggu order kat tepi great wall, budak cina sarkas ni bawak dukung sekor dugong ke depan. Mak ai, guna daging dugong ke?
Dikerjakan dugong tu sampai jadi doh. Dikirai-kirai jadi mi. Cepat bukan main. Ini mesti kat sarkas tu buat show yang boleh selit kepala kat celah kelengkang. Hebat betul. Kak gerau pun kelepak kelepuk la amik gambor. Budak sarkas tu buat selamba aje. Iye lee, biasa buat show la tu. Kat belakang tu la pak cik cina comel yang gerau cakap tadi.
Mee goreng Raya Cina. Kalar meriah macam Gong Xi Fa Chai. Memang sedap. Meenya sebakul banyak tapi sikit pun tak muak. Kuah dia sangatlah sedap.

Ini gerau punya. Pucat macam mee sambut Raya Hantu. Cap Goh Mei. Kalar pun kelam aje. Tapi sedap. Berpeluh-peluh makan.

Tahu bakar ni gerau order masa tunggu budak cina sarkas tu buat show mee dia.

Air soya.

Air tebu.

Psst: Hari ni betul-betul rasa macam pi Great Wall China.

19 comments:

  1. gerau!!! cikmanggis kena pi ni..thanks!

    Wo ter lau shi tongsan mali!!
    ngai chung yee sit kai sup!kihkih

    ReplyDelete
  2. Weiiii...Ni hau ma...hau..hau..Wo shi Mami Doyah san..Wo lengloy Doyah ..wa pu cher tao...manyak syiokk itu tauhu goreng...Wo air liur wo melelehhhhhhhh....

    ReplyDelete
  3. Kak Gerau tak nak tunjuk ke gambar yg kak gerau amek ngn pakcik comel tue? kan ade amek gambar skali kat tepi periuk kukus tu kan? kan? kan? :D

    ReplyDelete
  4. mati2 duk telek lama2 td igtkan dugong betoi! kakakakaka adeehh! masuk sini mmg penat tahan gelak jerk! hihihi

    ReplyDelete
  5. wakakakakaka... kak gerau, mee cap go meh tuh... yg bolat2 nampak cam bebayang hantu cino tuh hantu lobak putih ka????.... adehhh!!!... cam sedap jer mee2 hantu nih!!!... kakakakakakka

    ReplyDelete
  6. cmanggis: Ni shi lau shi ha? Hau la hau la. Ni pi la chi fan. Hau liang ma. Ini dailek cina tongsampah. ha ha ha.

    mak doyah: Sedap. Ni try lo.

    cikblog: E eh, mana awak tau kita ada amik gambor ngan pak cik tu. awak dok kat mana masa kita tunggu budak sarkas tu buat show. Kalau tau awak ada, kita belanja ma.

    hana: macam dugong kan? Kita orang dok ralit menengok dia mengerjakan dugong tu.

    ana: Sedap na. Lepas makan berpeluh-peluh macam kena kejor anto cina.

    ReplyDelete
  7. hihi...wo xi huan ci huan can,
    he can,he tang,
    hui ciau ren ke yi de wo dou xi huan!

    ReplyDelete
  8. Gerau,ingatkan btol dugong td,terkejut gak jap...sedap tahu bakar tu...

    ReplyDelete
  9. waduh!!!
    sedap giler mknn tu!!!
    kecur air liur ni dibuatnyer...
    adoi!!!
    tahan2...

    ReplyDelete
  10. siti geemalai2/8/09

    whoa..!!! bestnye makan....

    ReplyDelete
  11. salam kak gerau!!! baca akaknyer n3 kita leh masuk dlm bilik air!! hihihi... kita link ya ;-)

    ReplyDelete
  12. Salam, lompat blog nih. I dah makan 2 kali kat restoran tu di Sub.Jaya. Makanan sedap tapi interior deconya kalau boleh, biarlah lebih moden .

    ReplyDelete
  13. cik manggis: Wo wo wo, takut ooo, itu sudah advance tu. Gerau tahap intermediate je. Ni xi huan ci huan can? Wo pu ce tau lo. Wo po ming pai ma. he he he.

    Teratak impian: Boleh tahan la. tak le berapa sedap. Tapi balik keruk idung dengan gosok periuk. he he he. gatal wo. ada petis.

    yuhu there: banyak lah kau tak tahan.

    siti gemalai: sedap. lepas pantang pi makan no. Tapi mesti cik abang hang tak suka.

    ijayuji:hi hi hi, tapi kenapa masuk bilik air? amik wuduk ke?

    somuffin: Oooo, yo ko? awat dgn dekorasinya. Ada letak gambar kublai Han ke?

    ReplyDelete
  14. mkn kat sana ka?
    kalau tau leh terjah mkn pree.
    tp cina tu x tau ckp BM/BI kan?
    hahahah jenuh hari tu ckp nak bungkus ..siap guna bahasa isyarat lagik ..
    tetiba teringat perkataan 'TAPAU'.
    nasib baik dia paham n angguk² ekeke .

    tp mknan dia mmg superb sedap!!

    ReplyDelete
  15. waah, kak gerau dah pegi makan2 lagik..ni kat Tesco beso ye? stall ni baru ye sbb dulu x nampak pon..nnti nak p situ plak la..selalu g yg xtra tu aje...

    ReplyDelete
  16. kat mane kedai ni kak gerau?

    ReplyDelete
  17. Jiejah: Iyo la jiejah. Memang kak gerau makan kat situ. Mee macam ni tak sedap dok tapau ma. Ye ke dia tak geti cakap melayu n omputih? Kak gerau tibai je cakap melayu. Elok betul lak order yang sampai. Sebut je nama menu tu udah.

    Jun: aha, kak gerau kan perempuan penuh tipu helah. Mestilah dapat makan luar selalu.he he he. Tapi rasanya dah lama la jugak bukak kedai tu.

    damiqula: kat mahkamah makanan (food court) kat tesco shah alam. Tapi bukan yang ekstra tau.

    ReplyDelete
  18. salam gerau...habis kamu promosi kedai makan...

    suka gak ambik gambar mcm akak ye..bagus..peduli apa orang nak kata..kita punya pasallah..

    ReplyDelete
  19. Kak Ina: Iya la kak. Heran tengok kan? Kita amik gambar kedai sekali dengan makanan, lainlah kita amik makanan diaorang. lagi la marah dak?

    ReplyDelete