Pages

Sunday, August 9, 2009

Si Tonyok

Pagi-pagi waktu bukak pintu depan rumah,

Nampak Si Tonyok ni kat tembok rumah.

Bila gerau tegur, dia bukak mata sikit je. Lepas tu tidur balik. Rasa nak sekeh je. Tonyok ni bukan gerau punya. Jiran punya. Dia memang selalu lepak kat sini. Iyalah nak pi lepak kat shopping kompleks payah pulak nak turun naik bas. Lagi pun dia ni dah banyak kali beranak tak larat gaknya.

Balik dari pasar tani,Si Tonyok ni dah tak de kat tembok.

Bila bukak pintu belakang. La... kat sini pulak. Menyusukan anak yang entah siapa bapaknya.

Kesian pulak tengok. Dulu-dulu je bohsia, sekarang dah insaf . Maksiat dah tak buat dah. Pandai jaga maruah. Menetekkan anak pun kat belakang rumah. Dah tau malu.

Haaa Iyo la, tapi habis pegago den ko pijak.

Sambil mengenangkan kisah Si Tonyok ni, sompek la den masak ni ha.

Lomak putih pucuk meranti. Lamo bonar den tak makan. Apo kono den ni ha, alih-alih cakap nogori. he he he.

Sup tuleng selengke. Sedapnya (sok sendiri). Supnya habis sampai ke titisan yang terakhir. Lawan dengan ikan tenggiri batang goreng. Buat sambal belaha ha ha can .

Petang-petang, gerau buat ini pulak. Puding Segu. Itu Satan Ana ambil dari balance kuah lemak putih pucuk meranti. Jimat lah. Ente berani cuba? Cubalah. (Ana sudah kena samfuk sama itu Ahmad Nisfu punya cakaplah) He he he. Jangan dicuba. Lain pulak jadinya.

Psst: Gerau kadang-kadang geram gak ngan si Tonyok ni sebab dia selalu bawak anak dia mai umah gerau lepas tu dia berr..... lah, dekat gerau punya depan rumah. Gerau pun apa lagi, hanginlah satu badan. Pak kal lah kau kucing. Kalau ayam, sudah lama gerau gulai.

14 comments:

  1. Mak aiii sambal bulacan dia sampai sebesen... kang resdung baru tawww... hehehe.. geram betol u ngan si tonyok tuh ye... tulis2 entri pasal makan pastu konar balik kutuk si tonyok. harap2 tuan si tonyok tak bace entri neh.. hahahaha

    ReplyDelete
  2. Kak gerau.. kite lagik neh... header baru tuh, chantek lah! hehehe.. ber munge2 plak die :D

    ReplyDelete
  3. waahhhhhhhhh, kak gerau dah tukar pepel..heheh...masak eh? x jalan2 cari makan k?

    ReplyDelete
  4. cik blog: memang dah resdung dah ni. Sebab jiran tak tau le kita kutuk tonyok ni. he he he.
    pasal heading tu, kak gerau dah nyampah nengok, tu yang tukar bunga lak.

    Jun. tak nyompat jalan-jalan sental. takut H1 N1 ada gak.

    ReplyDelete
  5. gerau...mengigil tahan napsu nenguk lauk pauk yg ditayang..waduh! waduh! pasti rasanya sangat enak...pos sikit..


    ps..bapak anak2 si tonyok tu bohjan yg dah tobat kot..hihi

    ReplyDelete
  6. Walauweee... pegaga peram susu kucing kalau makan, boleh jadi ulam yang popular dimasa hadapan. Nama resipi "Ulam pegaga sitonyok"

    ReplyDelete
  7. Comel la anak-anak si Tonyok tu..napa namanya Tonyok? Sedapnya sup selangke tu..makan dgn sambal belacan..memang bestttt...

    ReplyDelete
  8. datin el:datin el suka ya. best kan. makanan kampung ni.

    DrSam: wow, unik tu, tapi lebih sedap kalau dibuat dadih. Dadih susu tonyok berperisa pegaga. he he he.

    mak doyah: Sebab kita tak tahu namanya la tu kita beri nama dia Tonyok. he he he. best memang. Kalau si doyah jumpa ni mesti dia keryam kan.

    ReplyDelete
  9. sedapnye...masak lemak ngan sup itew....n banyaknya sambal belacan tu...makan brapa orang???...comelnya siTonyok 2...mcm kucing kite gak suka branak jer...setahun tak tau brapa kali....jom la jenguk blog kita skali....

    ReplyDelete
  10. Kja teramat musykil..

    Adakah nama Si Tonyok tu tuannya yg kasi? Ataukah jirannya yg bara sbb dia suka memberrr serata alam? Sbb setau kja, Tonyok tu slalunya digandingkan dgn si swine..

    Apapun, kja tgok lauk-pauk ni, meleleh ayaq lioq tgok.. Tgok sambal belacan yg berlambak2 tu, kja meleleh ayaq mata, ayaq idung..

    ReplyDelete
  11. Kak Gerau, dah nak masuk 5 hari dok tengok si tonyok nie... ke mano akak menghilang neh? kena kurung ngan tuan si tonyok ke? heheh

    ReplyDelete
  12. Azmiezas: kita dah jengah dah blog awak. Nanti kita pi sana lagi no,hidang-hidang le aiskrim ke, amboi, demand nampak. he he he

    Kak Ja: Memang hangin yang membara kak Ja. Tapi marah sendiri je, takkan nak gadoh ngan jiran kan? Banyak nya meleleh kak Ja hoi, sapa pulak nak tampung ayor yang dok meleleh tu. ke ke ke.

    Cikadikblog: he he he he he. panjang gelak. lama benor muka tonyok tu kak gerau promote no, he he he. Ada sikit cibuk la. nanti kita cerita tonyok lain pulak ya.

    ReplyDelete
  13. sedap2 menu kak gerau!!!... seminggu x mai sini rindu laaaaa...

    ReplyDelete
  14. ana: tu lah, awak pi mana? kita pun dah lama tak tengok awak. he he he macam pernah jumpa je ek.

    ReplyDelete