Pages

Sunday, July 12, 2009

Terkepot-kepot

Dah lama betul tak jumpa nasi lemak kecik yang best. Dulu, masa kerja kat Damansara Utama, sarap mesti makan nasi lemak Ahmad. Hergenya 60 sen je. Memang sedap. Kalau tak makan rasa berdosa. Bila makan rasa dosa terampun aje. Makan pun happy. Makan borak, borak makan. Tapi semua dah tinggal kenangan.
Baru-baru ni, gerau jumpa nasi lemak singgit yang power ranger. Bila beli nasi lemak ni, automatik jadi sopan santun sebab warung ni 2 jengkal aje dengan pintu pagor surau seksyen 6 Kota Damansara. Jalan pun terkepot-kepot. Sebabnya banyak Pak haji lepak kat sini. Senyum pun control jangan sampai nampak gigi. Seksa betul. Padahal pak-pak haji tu tak kesah apa pun.

Sebungkus RM 1.20.

Nasi n sambal memang best. Sambalnya sesuai untuk semua peringkat umur. Kalau sesapa yang makan kata tak best, pergilah hospital Sg. Buloh, check H1N1.

Kacang tanah goreng 4 bijik yang nyorok kat tepi tu, gerau nak pass kat abang badang. Gerau tak makan.
Kopi O 434 mesti ada.

Tak pasal-pasal aje aku kayakan apek kopi 434 ni.

Psst: Orang bigor macam gerau elok pi beli kat warung yang macam ni. Bior peel siuman sikit.

12 comments:

  1. Kite syak kan, kalo sebungkus mesti tak cukup nasik lomak tue.. mesti sonyap2 pegi beli lagi 2 bungkus makan kat umah (pasai malu kat pak aji kalu makan 3 teross).. botul tak? heheh...jgn tipu jgn tipu...

    ReplyDelete
  2. blogresepi: Mana awak tau. Betullah.

    ReplyDelete
  3. kihkih...adik Gerau!lucu btol baca cite ni....ijan,cikmanggis pun rasa cam tu gak..mesti tak cukup..ciput btol bungkusan nasi lemak tu...nampak sungguh lazat!!!

    ReplyDelete
  4. kaaaaakkkk! lengkong 2 lapis kita jadik takde lapis... mcm mana ni?? malu seh nak letak gambor kat blog... (nanti buruk nama cikgu sekali - ayat ugut) heheh

    ReplyDelete
  5. Cik manggis: nampak ciput tapi banyak gak. bila leraikan nasi tu jadi banyak.

    KOG: orang dah cakap jangan ikut resepi orang tak caya. macam mana boleh takde lapis? heran aku.Awak didihkan tak santan tu? Atau santan awak sejuk baru keluar ais box. Pi tanya orang Parit Lapis la.

    ReplyDelete
  6. Kesian pulak si KOG ni. Pening kepala gerauu pikir, macam mana lengkung dia boleh tak de lapis. Orang dah cakap dah, ini resepi lengkung tengok nasib.Tu la, dulu masa nenek ada tak tanya cam na nak buat.

    ReplyDelete
  7. salam gerau...syoknya tgk kopi 434 tu..tang nasi lemak lagi mengoda kalbu..

    ReplyDelete
  8. kak gerau, sedapnye nasi lemak tu...lagi sedap dari nasi lemak ahmad ke? sampai sekarang saya tak jumpa lagi nasi lemak sedap macam Ahmad tu la....terliur nengoknye..kalau saya ada mesti saya yg tukang abiskan kacang tu kan..berapa hengget satu bungkus tu?kak gerau tolong la poskan ke sini 5 bungkus...

    ReplyDelete
  9. Kak Ina KL: Tengok saja sudah syiok, kalau rasa, 2 kali syiok Kak Ina.

    Mak doyah:Memang sedap mak doyah. Lebih sedap daripada Ahmad. Kalau boleh diposkan, dah lama kak gerau poskan kat mak doyah. dengan kacang yang kak gerau tak nak tu pun kak gerau poskan.

    ReplyDelete
  10. tah la kak gerau, kita pon x kesah akk jln terkepot2... wakakakkaa

    ReplyDelete
  11. dah lupa dah camana rupa kak gerau jalan terkepot2...

    ReplyDelete
  12. kopi 434..
    dari zaman sekolah2 kita minum..
    apek tu dah kaya raya dah kan...

    ReplyDelete