Pages

Thursday, July 2, 2009

Resepi Lengkung Santan Tengok Nasib

Heey, apa da. Ini gambar sudah 2 kali masuk. Jangan marah ha. Ada orang mengidam resepi ini lengkung santan. Katanya nak jadi isteri meetali . Masalahnya gerau pun buat pakai hentam. Alat-alat sukat kuih pun mana gerau ada. Alat sukat berat badan gerau ada. Inilah resepi, kalau buat tengok nasib. 1. Agar-agar satu bungkus.
- cuci sikit, lepas tu masak dengan air. Plastik pembungkus tu jangan buang sebab kat plastik tu ada bagi tahu berapa banyak air yang diperlukan untuk memasak. Tak silap 1400 ml. Pergi tengok semula. Tapi kurangkan sikit kuantiti airnya sebab nak masukkan santan pulak. Kurangkan 400 ml. Tapi kalau gerau punya cara, cara dulu, letak air sama rap (level) dengan agar-agar tu, dah ok la tu sukatannya.Masaklah agar-agar tu sampai hancur lebur. ngeh ngeh ngeh.
2. Pewarna merah ros dan gula pasir. Lepas tu, masukkan pewarna merah ros dan gula pasir. Tapi gerau letak kordial sirap ros satu cawan. Kenapa kordial sirap ros? Entah, saje gatal sebab dah ada kat dapur. Gula pasir. Ini pun agak-agak. Rasa dah manis, oklah tu. Tapiskan agar-agar ni. Tapi gerau tak tapis. Biaselee, malas. 3. Santan pekat satu kotak. Kalau lebihkan setengah kotak lagi best. Jaga badan. Konon. Ambil dua senduk agar-agar yang dah masak tadi ke dalam mangkuk , campurkan dengan santan kotak tadi. Kacau sikit. Masukkan semula dalam adunan agar-agar tadi. Biar didih sekejap, Lepas tu tutup. Letakkan dalam bekas tinggi yang sederhana. jangan bekas besar, nanti santan dengan agar-agar nipis, tak cantik. * Gerau tak letak telur sebab telur habis. (biasanya kalau guna gula melaka yang orang letak telur n sikit asen vanila - untuk hilangkan hanyir telur) Kalau nak letak telur, letaklah 2 biji. Campurkan telur tadi dalam santan. Kacau atau pukul bagi sebati santan dengan telur. Masukkan dalam agar-agar yang mendidih. Biarkan mendidih sekejap. Angkat, letakkan dalam bekas. PSST:Cuba la resepi ni. Tapi, adalah dinasihatkan jangan cuba. Harap-harap menjadi. Jangan marah gerau kalau tak jadi sebab gerau buat jadi.

5 comments:

  1. yaaa, itu budak besar skrg kursus. senin dia balik aku ku buat. nantikan laporan kejayaan/kegagalan nya kelak. hehe. terima kasih penunggu gua, terima kasik penunggu gua... (eh itu 'maafkan saya' kan?)

    ReplyDelete
  2. Bab-bab 'lengkung' ni i've NO KOMEN at all...

    Tapi klu nak resepi 'FRUITI KOKTEL' eden bule kasik resepinye..wakawaka

    Eden x pandai makan 'lengkung2 @ agar2' ni tapi agak pandai membuatnya! Byk yg kato SODAPPP!!(Sape lag nk puji klu bukan diri sendirik)

    p/s Gerau ponah tak makan kuih "Itik Beronang Sakan"???

    ReplyDelete
  3. KOG: Penunggu gua tunggu hasil penunggu lu.

    anirun. ele, tu pun kak lang yang ajar. eksen pulak.

    ReplyDelete
  4. kak Anirun, macamana ke rupa kuih Itik Beronang Sakan? tak penah dengar..

    ReplyDelete
  5. Cubo try tanyo kawn satu opis Gerau yg suko msk lomak cili api tu...conform tau!!

    Mak Doyah camne ari ni?? Ok Ke?

    ReplyDelete